28 Mart 2024 Perşembe

KESK: Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz

KESK, Diyarbakır ve İzmir'de düzenlediği basın açıklamalarıyla 2023 yılı merkezi bütçesine dönük itirazlarını dile getirmek için tüm işçi ve emekçileri 17 Aralık'ta Ankara'da düzenlenecek mitinge davet etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır ve İzmir'de düzenlediği basın açıklamalarıyla 17 Aralık'ta Ankara'da "Geçinemiyoruz! Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz" şiarıyla yapacağı mitinge çağrıda bulundu.

DİYARBAKIR
KESK Amed Şubeler Platformu, Diyarbakır Vergi Dairesi önünde düzenlediği basın açıklamasıyla tüm işçi ve emekçileri 17 Aralık'ta bütçe taleplerini dillendirmek için Ankara'da bir araya gelmeye davet etti. "Geçinemiyoruz! Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz" pankartı açılan eyleme çok sayıda KESK'li katılırken, basın açıklamasını KESK MYK üyesi Varol Öztorun okudu.

2023 yılı merkezi bütçesinde işçi ve emekçilerin, emeklilerin, çiftçilerin, küçük esnafların görmezden gelindiğini vurgulayan Öztorun, "Kesenin ağzı her zaman olduğu gibi yine paradan para kazananlar, faizden, hazine garantisinden beslenenler, çalıştırdığı asgari ücretliler kadar bile vergi ödemeyenler için açılıyor. Yüzde 1'in çıkarı için yüzde 99'u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz. Bunun için bir adım daha atıyoruz. Emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için buluşacağız" ifadelerini kullandı.

Temel tüketim maddelerine son iki yıl içerisinde yapılan zamların geri alınması gerektiğinin altını çizen Öztorun, KESK olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:
🔹Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi.
🔹Vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması,
🔹Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi.
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15 ten yüzde 10'a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi.
🔹Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınması.
🔹Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi.
🔹Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesi.
🔹Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılması.
🔹Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesi.
🔹Engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi.
🔹Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılması.

Eylem boyunca, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" ve "Savaşa değil, emekçiye bütçe" sloganları atıldı.

İZMİR
KESK İzmir Şubeler Platformu mitinge ilişkin BES İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, HABER-SEN Genel Başkanı Mesut Bağcan ve çok sayıda KESK'li katıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, ekonomik krize dikkat çekti ve her güne yeni zamlarla uyandıklarını söyledi. "Artan hayat pahalılığında maaşlarımız, ücretlerimiz mum gibi eriyor. Gelir adaletsizliği günden güne derinleşiyor. Senenin ortasında ek bütçe yapıp hem gelirleri hem giderleri bir katladılar. Ancak gelir vergisi dilimlerini bir kuruş bile artırmadılar" diyen Köksal, iktidarın gelir vergisinde tüm işçi ve emekçileri dilim dilim soyduğunu söyledi. 

Köksal, yoksulluğa, ekonomik krize ve iktidarın seçim ve sermaye odaklı ekonomi politikalarına karşı herkesi 17 Aralık'ta Ankara'ya çağırdı.