4 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK: Savaş politikalarına son verin, bütçeyi emekçilere harcayın

KESK İstanbul Şubeler Platformu, ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine geri iade edilmesini talep etti. İktidarı, halkın ve emekçilerin taleplerini yerine getirmeye çağıran KESK'liler, savaş politikalarına son verilmesini ve savaşa harcanan bütçenin emekçilere harcanmasını istedi.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, KHK'larla ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi talebiyle bu hafta da Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde bir araya geldi.

"KHK'lar gidecek biz kalacağız", "İşimizi geri alacağız", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike okudu.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla, devlet kurumlarından 136 bin 49 kişinin ihraç edildiğini hatırlatan Mike, 4283 kişinin KHK'larla, 487 kişinin ise Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile olmak üzere toplam 4770 KESK'linin de çalışma hakkının gasp edildiğini belirtti. 360 KESK'linin görevine iade edildiğini söyleyen Mike, 1028 kişinin ise başvurusunun reddedildiğini açıkladı.

Bir hakkı gasp ederken hızlı davranan iktidarın, yapılan itirazlara yanıt vermekte oldukça ağır olduğunu vurgulayan Mike, başvuruların yıllara yayıldığını ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun görev süresinin de bir yıl daha uzatıldığını kaydetti.

'HALKIN VE EMEKÇİLERİN TALEPLERİNİ DİKKATE ALIN'
Ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle insanların kendilerini yaktığını hatırlatna Mike, buna rağmen iktidarın halkın taleplerine kulak vermediğini söyledi. Mike, hükümete şu çağrıyı yaptı: "Açız diyen insanları gözaltına almak yerine işsizliği önleyen, açlığı önleyen, adaletsizliğe son veren politikalar uygulayın. Öncelikle savaş politikalarından vazgeçin. Savaşa harcanan bütçenin açlığı, işsizliği önlemeye dönük projelere harcayın. Rant ekonomisinden vazgeçip, emekçilerin ve halkın taleplerini dikkate alın."

Başta ihraç edilen KESK'liler olmak üzere işinden ekmeğinden edilen tüm emekçilerin derhal işlerine iade edilmesini isteyen Mike, KESK olarak her türlü baskıya, engellemeye rağmen herkese güvenli iş, güvenli gelecek talebinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.