28 Nisan 2024 Pazar

KESK: Ödediğimiz her kuruş verginin hesabını soralım

KESK, "Yüzde 99'un emeğinden alınterinden kesip yüzde 1'e peşkeş çekiyorlar" diyerek, kamu emekçileri ve halkı, ödenilen her kuruş verginin hesabını sormaya çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Kızılay'ın Başkentgaz'ın bağışladığı 8 milyon doları Ensar Vakfı'na bağışlamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Başkentgaz-Kızılay-Ensar üçgeni… ülkemizde skandalların, kamu kaynaklarının gerek yasalar çiğnenerek, gerek yasa kılıfında ya da yeni yasa yaparak sermayeye, aile efradına, gerici cemaat, vakıf ve derneklere aktarılmasının, yağma ve talan düzeninin tekil ama tipik bir örneği belgeleriyle ortaya konulmuştur" dedi.

Açıklamada, şunlar belirtildi: "Kızılay-Ensar Vakfı olayında bir kez daha açığa çıkmıştır ki; kamu piyasa mantığı doğrultusunda yeniden yapılandırılırken özelleştirmeler eliyle kamu kurum ve kuruluşlarının peşkeş çekilmesiyle, kamusal hizmetlerin piyasalaştırılmasıyla yandaş sermaye bizzat iktidar eliyle semirtilmiş, gericilik finanse edilmiş ve sırtını emekçilere, halka, yüzünü sermayeye dönen kirli düzenin devamı sağlanmaya çalışılmıştır.

"Ensar Vakfı'nda çocuklarımızın maruz kaldığı istismarı 'bir kereden bir şey olmaz', 'münferit bir olay' diye aklamaya girişip bu vakıfları vergi kaçırarak beslemeye devam edenlerin, kamu kaynaklarını sahip olduğu kamu gücünü kullanarak yağmalayıp kendi çıkarlarına kullananların asıl çaldığı başta çocuklarımız olmak üzere bu toplumun geleceğidir."

"Elazığ depreminin ardından görüldü ki; toplanan yardımların dahi yerine ulaşacağına dair güveni kalmayan bir toplam yaratıldı. AKP iktidarı toplumun dayanışma duygularını istismar ederek birbirinin acılarına kayıtsız kalan, bencil, bireyci bir yapı oluşturmanın adımlarını atarken sahip olduğu kamu gücünü, kamusal kaynakları toplumun yararına, insanların ortak yararı için değil, bir avuç zengini daha da zengin etmek için kullanan, kendi çıkarını gerçekleştirmeye seferber eden bir iktidar düzeni yaratmıştır."

'YÜZDE 99'IN EMEĞİNDEN, ALINTERİNDEN KESİP YÜZDE BİRE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'
Yüzde 99'dan toplanan, ancak yüzde 1'e peşkeş çekilen kaynakların, kamu emekçilerinin maaşlarından kesilen, tüketilen her şeyden alınan vergilerden oluştuğuna dikkat çeken KESK, "Emeğimizdir, alın terimizdir. Bu kaynaklar, eğitime, sağlığa, alt yapıya, üretime dayalı kamu yatırımlarına, depremlere karşı alınacak önlemlere harcanması gereken kaynaklardır" dedi. 

KESK, başta kamu emekçileri olmak üzere, halkı emekleriyle yarattıkları kaynaklara sahip çıkmaya çağırdı ve ekledi: "Ödediğimiz her bir kuruş verginin hesabını sormaya, kamusal kaynakların kamu yararına kullanıldığı, eşit, özgür, adil, emekten yana, demokratik ve laik bir ülke, insanca bir yaşam mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz" dedi.