18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK: Kayyumlarla AKP yandaşlarına rant dağıtıyor

KESK Diyarbakır Şubeler Platformunun kayyum karşıtı ve KHK'lilerle ilgili düzenlediği basın açıklamasında konuşan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, "Kayyum yönetimlerinin tek amacı kendilerine makam odalarında küçük saraylar yapmak ve AKP teşkilatları ile yandaş örgütlenmelere rant dağıtmak" olduğunu söyledi.

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, belediyelere atanan kayyumlar, OHAL kararnameleriyle ihraç edilmelere ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Eyleme, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt ve şube yöneticileri katıldı.

"Halk iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, 19 Ağustos'ta Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atandığını hatırlatarak, kayyum sürecinin hala devam ettiğini belirtti. Bozkurt, kayyum politikalarıyla iktidarın 31 Mart yerel seçimlerinde yaşadığı ağır yenilginin intikamını, seçilmişler nezdinde halkı cezalandırmayı hedeflediğini vurguladı.

'AMAÇ KÜÇÜK SARAYLAR YAPMAK'
24 belediyeye hiçbir yargı kararı olmaksızın sadece uyduruk gerekçelerle, yalan ifadelerle İçişleri Bakanlığın talimatıyla kayyum atandığını ve bunun da halk nezdinde ikna edici bir yanı olmadığını anımsatan Bozkurt, "Yapılan bu anti-demokratik ve hukuk dışı müdahalelerin tek bir amacı vardır o da AKP ve saray rejiminin geçtiğimiz dönem yaptığı gibi belediyeleri bir kere daha halktan kopararak yeniden yağmaya ve talana açmaktır. Merkezden atama kayyum yönetimlerinin tek amacı kendilerine makam odalarında küçük saraylar yapmak ve AKP teşkilatları ile yandaş örgütlenmelere rant dağıtmak için kullanıyor" dedi.

'1500 ARKADAŞIMIZ İŞTEN ATILDI'
Bozkurt, bir önceki kayyum döneminden bu yana çoğunluğu kayyum atanmış belediyelerde çalışan bin 500'ün üzerinde sendika üyesi arkadaşlarının hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden işten atıldığını, yüzlercesinin açığa alındığını ve binlercesinin sendikal hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını söyledi.

'ŞİRKETLER BAKANLIĞA BAĞLANMASI GÜNDEMDE'
Kayyum uygulamalarının amaç ve kapsamına ilişkin de konuşan Bozkurt, bugünkü iktidarın kendisine biat etmeyen tüm belediyelere el koymayı ve yargıyı kullanarak asılsız iddialarla hukuksuz bir biçimde muhalifleri tutsak etmeyi hedeflediğini söyledi. Bozkurt, iktidarın bu süreci sadece kayyumlarla götürmediğini aynı zamanda yerel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik yasa değişiklikleri yapmadığını belirterek, merkezi belediyelerin bakanlıklara bağlanması için yapılan yasa değişikliklerine dikkati çekti. Bozkurt, şöyle devam etti: "Sonuç olarak bir yanda kayyumlarla halkın demokratik iradesi gasp edilirken diğer yandan karar alma, bütçe kısıntıları ve yetki gasplarıyla halkın seçtiği belediyeler yetkisiz kılınarak hem halkın demokratik tercihleri yok sayılıyor hem de demokrasinin yapı taşı olan yerel yönetimler adete cumhurbaşkanlığının talimatını yerine getiren birer taşra birimi haline getirilerek tek adam rejimini kurumsallaştırmak isteniyor."

Bozkurt son olarak yerel yönetimlerin halktan koparılmasına yönelik girişimlere derhal son verilmesini istedi.

'AKP VESAYETİ SÜRÜYOR'
Bozkurt'un ardından kısa bir konuşma yapan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de AKP'nin iktidara geldiğinde "vesayete karşıyız" söylemini hatırlatarak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lerle bu sürecin sivil darbeye evrildiğini ve AKP vesayetiyle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

Kayyum atamalarıyla işten çıkarılan üyelerinin OHAL komisyonundan geçmeksizin derhal görevlerine iade edilmesi gerektiğini ifade eden Bozgeyik, barışa ve demokrasiye olan inançla mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Açıklama, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganıyla son buldu.