7 Eylül 2024 Cumartesi

KESK: İşimizi alana kadar mücadeleyi sokakta sürdüreceğiz

OHAL kararnameleri ile ihraç edilen KESK üyeleri, "Türkiye'de kamu hizmeti on altı yıllık AKP hükümetleri yönetiminde partizanlaştı ve niteliksizleşti. Yandaşlık işe alınmanın ve görevde yükselmenin temel kriteri haline getirildi" dedi.
OHAL kararnamesi ile ihraç edilen KESK üyeleri İstanbul'un çeşitli bölgelerinde başlatıkları "İşimizi istiyoruz" eylemlerini bu hafta Beşiktaş Kartal Meydanı'nda gerçekleştirdi. "OHAL ve KHK'lar gidecek işimizi geri alacağız" pankartı açan kamu emekçileri, "Direne direne kazanacağız", "KHK'lar gidecek biz kalacağız", "İşimizi geri alacağız" sloganları attı.
 
Kamu emekçiler adına basın metnini KESK Dönem Sözcüsü Ata Esen okudu. Esen, "Tarihimizin belki de en karanlık dönemini süren OHAL ile hukuksuzluğun, adaletsizliğin, emeği hedef alan saldırıların merkez üssü haline getirilen bir ülkede hayatta kalma mücadelesi veriyoruz" dedi.
 
OHAL'i hayatın her hücresine müdahale etmenin aracı haline getirdirdiklerini belirten Esen, "Türkiye'de kamu hizmeti on altı yıllık AKP hükümetleri yönetiminde partizanlaştı ve niteliksizleşti. Yandaşlık işe alınmanın ve görevde yükselmenin temel kriteri haline getirildi. Kamu çalışanları esnek çalışmaya mahkum edildi. Fakat bunların hiçbiri OHAL düzeniyle başlayan KHK terörüyle karşılaştırılamaz" ifadelerini kullandı.
 
KHK'lar ile 116 bin kamu emekçisini hiçbir soruşturma ve mahkeme süreci olmadan sorgusuz, sualsiz işinden ekmeğinden edildiğini belirten Esen, hukukun en temel normlarını tepe taklak edip masumiyet karinesini yok saydıklarını söyledi.
 
Esen, "Neyle suçlandığını dahi bilmeyen 116 bin kamu emekçisini bir yıl sonra kurdukları OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna havale edip, 'Git suçsuzluğunu ispatla' dediler" diye konuştu.
 
OHAL kaldırılacaksa yarattığı mağduriyet ve adaletsizliklerin de giderilmesi gerektiğini söyleyen Esen, "Bunun olmadığı koşullarda OHAL'i kaldırmanın sermaye piyasalarına taviz verip Türk Lirasının görünüşünü kurtarmaktan başka faydası olmaz" dedi.
 
İhraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilene kadar KESK'in mücadeleyi bırakmayacağını vurgulayan Esen, "Kamu hizmetinin partizanlaşmasına, piyasalaşmasına, niteliksizleşmesine izin vermeyeceğiz. İktidarın kamu emekçilerine güvencesiz çalışma dayatmasını püskürteceğiz. İşlerimiz geri alacağız, ülkemizi geri alacağız, emek, barış, demokrasi mücadelesinde bir adım geri atmayacağız" diye konuştu.