29 Mart 2024 Cuma

KESK: İhraçlar işe iade edilsin

KESK, birçok kentte yaptığı açıklamalarla, KHK ile ihraç edilenlerin işe iadesini ve 35'inci geçici maddenin kaldırılmasını istedi. Açıklamalarda, KHK ve OHAL rejiminin ölümlere neden olduğuna işaret edildi.

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), Mersin, Diyarbakır, Urfa ve Van'da KHK'lilerin işe iadesi ve OHAL uygulamalarını devam ettiren 35'inci maddenin kaldırılmasını istedi.

KESK Mersin Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işten çıkartılan kamu emekçileri için Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" pankartının açıldığı eylemde, "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "İşimize geri döneceğiz" sloganları atıldı. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Murat Doğan, KHK'lerle yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesini isteyen Doğan, KHK ile ihraç edilen tüm emekçilerin görevlerine iade edilmesi gerektiğini vurguladı. Doğan, "Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35'inci madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır" dedi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da KESK Şubeler Platformu, yaptıkları açıklamayla OHAL uygulamalarını devam ettiren geçici 35'inci maddenin kaldırılması talep etmeyi sürdürdü. Eylemlerinin 12'nci haftasında bir kez daha Ofis semtindeki Hazal Park'ta toplanan KESK'liler adına Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş konuştu.

15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren AKP iktidarının, OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetilen bir rejime geçiş yaptığı söyleyen Güneş, OHAL ve KHK'lerin kamu emekçilerini örgütsüzleştirmenin, tüm toplumu bastırma, örgütsüz kılmanın aracı olarak kullanıldığını söyledi.

Hükümetin bir organı gibi çalışan OHAL Komisyonu ile 35. madde kapsamında oluşturulan komisyonun derhal lağvedilmesini istediklerini belirten Güneş, yine haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç sayılamayacak gerekçelerle ihraçları istenen arkadaşlarının dosyalarının herhangi bir ceza verilmeden sonuçlandırılmasını ve haksız bir şekilde ihraç edilen tüm arkadaşlarının bütün haklarıyla görevlerine iade edilmesini talep etti.

URFA
Urfa KHK Dayanışması, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi'nde yaptığı açıklamada, 14 Ocak'ta Diyarbakır'da intihara sürüklenen 16 yaşındaki Bahadır Odabaşı'nın durumuna dikkat çekti.

İHD Şube Eşbaşkanı Sümeyye Koç, intihar ederek hayatına son veren Odabaşı'nın öğretmen olan babasının KHK ile görevinden uzaklaştırıldığını ve 4 yıldır hapishanede tutulduğunu hatırlattı, "Hayat dolu olan, çok iyi futbol oynayan, şarkı sözleri yazıp, amatör müzik yapan Bahadır, bu kanlı sistemde yaşamaktan vazgeçti. Onu tozpembe hayaller kurması gerektiği yaşta, baba ilgi ve sevgisinden mahrum bırakanlar; çok erken yaşta yargılama ve cezaevi süreçlerini tanımasına sebep olanlar; babasının KHK'li olduğunu ve tutuklu bulunduğunu açıkladığında yalnızlığa itenler bu tercihin sorumlularıdır. Bahadır'ın yaşamayı tercih etmesine müsaade edilmedi" diye konuştu.

KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin yalnızlaştırılmasının işkence olduğunu belirten Koç, KHK'ler ile birlikte hukuksuzluğun sıradanlaştığını dile getirdi.

VAN
KESK Van Şubeler Platformu, Van-Hakkari Tabip Odası, DİSK'e bağlı Genel-İş Van Şubesi ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu, kentte 2 haftada bir düzenledikleri basın açıklamalarının 3'üncüsünü Cumhuriyet Caddesi'nde yaptı. Açıklamada, "KHK'lar iptal edilsin, OHAL komisyonu kapatılsın" ve "OHAL ve kayyım rejimine hayır" pankartları açıldı.

Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin, AKP'nin haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik üzerine kurulu yönetimini devam ettirmeye ve ayakta durmaya çalıştığını ifade etti. Emekçilerin, sendikaların, meslek odalarının ve demokratik kitle örgütlerinin üzerindeki baskıların arttığına dikkat çeken Tekin, "Bizleri, aydınlıktan, demokrasiden, emekten, adaletten, hak ve özgürlüklerden, vazgeçirip kendilerine dokunmayan eleştirmeyen, sorgulamayan bir toplum yaratmayı amaçlamaktadırlar" dedi.

Açıklama, "AKP halka hesap verecek", "Bijî berxwedana kedkaran", "Bijî biratîya gelan" sloganlarıyla son buldu.

Açıklama sonrası kitle örgütü temsilcilerinden oluşan heyet, HDP Van İl örgütünü ziyaret etti.