29 Mart 2024 Cuma

KESK Amed Şubeler Platformu: OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir

KESK Amed Şubeler Platformu, iktidarın 2016'dan bu yana meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerine dönük baskılarını giderek arttırdığının altını çizerek, OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesini, KHK'lerle ihraç edilen tüm emekçilerin işe iadesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) iptal edilmesi ve kamu kurumlarında ihraçların önünü açan 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35'inci maddenin kaldırılması için Hazal Park'ta basın açıklaması düzenledi.

"KHK'ler gidecek, biz kalacağız" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Diyarbakır Şube Başkanı Süleyman Bozkurt okudu. Bozkurt, iktidarın sendikalar ve meslek odalarına dönük baskılarını her geçen gün arttırdığına ve demokrasi güçlerini mücadeleden vazgeçirip toplumu kendisine biat ettirmeye çalıştığına dikkat çekti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasını da kınayan Bozkurt, derhal serbest bırakılmasını istedi.

2016'daki darbe girişiminden sonra ülkede soruşturma, baskı ve sindirme teşebbüsleriyle muhatap olmayan tek bir muhalif kalmadığını söyleyen Bozkurt, 6 yıldır pek çok demokratik kitle örgütünün miting ve basın açıklamalarının keyfi bir biçimde engellendiğini hatırlattı.

"Siyasi iktidar, ülkede kamu emekçilerinin ekonomik ve demokratik haklarını savunan, emek mücadelesi veren KESK'i kriminalize etmek için her türlü hukuksuzluğu pervasızca uygulamaktadır" diyen Bozkurt, sendikal hak ve özgürlükleri kullanmanın suç olmadığının altını çizdi.

Her türlü engellemeye, hukuksuzluğa, baskıya karşı mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Bozkurt, şöyle devam etti: "Sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi yürüttüğü için açığa alınan, ihraç edilen yönetici ve üyelerimiz de suçlu değil, sendikalı ve örgütlü olmanın gereğini yerine getiren bu haklı mücadelenin onurlu birer kahramanıdırlar. Konfederasyonumuzun siyasi ve ekonomik krize karşı mücadele programlarını hayata geçirdiği ve üye artışlarının yoğun olduğu dönemlerde bizlere yönelik gözaltı, tutuklama, ihraç ve mobbing gibi baskı yöntemlerinde artışın yaşanması tesadüf olmadığı gibi artık kabak tadı veren beyhude çabalardır."

OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi talebini dile getiren Bozkurt, keyfi gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin dosyalarının ceza verilmeden sonuçlandırılmasını ve ihraç edilen herkesin tüm haklarıyla birlikte derhal görevine iade edilmesi çağrısında bulundu.

Eylem boyunca "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganı atıldı.