6 Şubat 2026 Cuma

KCK'den 6 Şubat depremine ilişkin açıklama

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 6 Şubat depreminin 3. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, sömürgeci rantçı zihniyetin ortaya çıkan yıkımın sorumlusu olduğunu kaydetti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, On binlerce insanın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depreminin 3. yıldönümü ilişkin açıklama yaptı.

Aradan geçen 3 yıla rağmen hala yaraların sarılmadığını, acıların taze olduğunu kaydeden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, "Acıların giderilmesi ve yıkımın ortadan kalkmasında birinci derecede sorumluluğu bulunanlar, bu sorumluluğa göre hareket etmiyor. Halkın acılarını giderecek, hasarı ortadan kaldıracak ve bir daha bu durumun yaşanmaması için gerekli plan ve projeler geliştirmiyor. Şimdiye kadar geliştirilen plan ve projeler yetersiz kaldığı gibi, halkın acılarını giderecek, mağduriyetini ortadan kaldıracak amacıyla değil, kar amacıyla olmaktadır" dedi.

Sömürgeci rantçı zihniyet yaşanan yıkımın ve acıların asıl sorumlusu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Eğer sömürü, rant, kar amacıyla değil de coğrafyanın özelliklerine göre bir yapılaşma geliştirilseydi bunca acı ve yıkım yaşanmazdır. Bu elbette ülkeyi yönetenlerin sorumluluğunda olan bir durumdur. Bu sorumluluğun yerine getirilmediği, ülkeyi yönetenlerin toplum yararına hareket etmediği 6 Şubat depremiyle açığa çıkmıştır" diye kaydedildi.

Tedbirler alınmadığı için, doğru ve bilime uygun olmayan yapılaşmaya gidilmediği için afetlerin felakete dönüştüğüne dikkat çekilerek, 6 Şubat depreminin bunun en büyük kanıtı olduğu belirtildi.

6 Şubat'ta ortaya çıkan toplumsal dayanışma nedeniyle acıların sarıldığı kaydedilerek, "Bu dayanışma tutumunun daha da geliştirilerek sürdürülmesi, demokratik kurumsallaşmayla kalıcı hale getirilmesi en önemli toplumsal ihtiyaç olmaktadır" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, depremde yaşamını yitirenleri andı, halkların çektiği acıları paylaştıklarını belirterek, "toplumla dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz" dedi.