18 Haziran 2024 Salı

Kayyum darbesine karşı Akdeniz'de binler buluştu

Hakkari'deki kayyum darbesine Mersin'in Akdeniz ilçesinde binlerce kişi yan yana geldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kayyum darbesine karşı tüm demokrasi güçlerine birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Hakkari'de halk iradesinin kayyum darbesiyle gasp edilmesine karşı Mersin'in Akdeniz ilçesinde binlerce kişi yan yana geldi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından Akdeniz Belediyesi önünde düzenlenen buluşmada alana "Belediyeler halkındır gasba izin vermeyeceğiz" ve "Kayyum halkın iradesine vurulmuş darbedir" pankartları asıldı.

Mitinge, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Nuriye Aslan ve Hoşyar Sarıyıldız, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) PM üyesi Osman Kara, Halkevleri GYK Üyesi Ali Deniz Karahan, Sol Parti Sözcüsü İlknur Başer, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ahmet Asena, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sevda Karaca katıldı.

Yerel sanatçıların ve Kadir Çat'ın sahne almasıyla başlayan buluşmada DEM Parti Akdeniz İlçe Eşbaşkanları Sevim Müjde ve Nizar Esen, DEM Parti Mersin milletvekili Ali Bozan ile Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Nuriye Aslan ve Hoşyar Sarıyıldız halkı selamladı.

BAYINDIR: SONUÇ ALANA KADAR ALANLARDA OLACAĞIZ
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Mersin halkının Hakkari'nin yanında olduğunu belirterek, her yerde bu zulme karşı olduklarını dile getirdiklerine işaret etti. İktidarın 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını tanımayarak belediyeye kayyum atadığını ifade eden Bayındır, "Yazılı kanunlarınızı uygulayın. Antalya'da başka bir kanun Colemêrg'te farklı bir kanun olmaz. Biz bunu kabul etmeyiz, bunu iyi anlayın. Bu yanlış uygulamalarınız toplumu birbirinden ayırıyor" dedi.

Bayındır, şöyle devam etti: "Halkımızın iradesine karşı kirli bir siyaset yürütenlere Mersin'den binler olarak sesleniyoruz; hala geç değil, bu yanlıştan dönün. Bu yanlışınız Mersin'den döner, Colemêrg direnişinden döner. Eğer sizler kanunlarınızı uygulamazsanız, 31 Mart sonuçlarını kabul etmezseniz Kürt halkı başta olmak üzere bütün halklar sizlere tepkilerini gösterir. Sadece Colemêrg'te değil Mersin, İstanbul, İzmir, Adana da bunu kabul etmiyor. Halklar kayyum siyaseti, tecride, baskı ve zorbalığa hayır diyorlar. Biz kayyumlara yol vermeyeceğiz. Bu sesi zorbalık yapanlar, kayyum ile yönetime gelmeyi düşünenler iyi duysun. Biz sonuç alana kadar meydanlarda bir arada olacağız."

HATİMOĞULLARI: ADAYLAR HALK TARAFINDAN BELİRLENDİ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kayyumların gasp ve siyasi darbe anlamına geldiğini söyledi. Halkın kayyum istemediğini vurgulayan Hatimoğulları, "Kayyumlara rağmen bizler oylarımızı artırarak yeniden belediye eş başkanlarımızı seçtiysek kayyum politikasına hep beraber hayır dediğimiz içindir" dedi. 

Hükümet cenahının Mehmet Sıddık Akış hakkında bir dava olması yönündeki söylemlerine tepki gösteren Hatimoğulları, DEM Parti adaylarının halk tarafından belirlendiğini ve YSK'nın adaylık başvurusunu kabul ettiğini vurguladı. Belediye eşbaşkanları hakkında soruşturma olmadığı halde geçen dönem kayyum atanan HDP'li belediyeleri hatırlatan Hatimoğulları, "Bunu propaganda etmeye kalkmayın. Mehmet Akış hakkında açılmış bir dava vardı ama karara bağlanmamış ve kendi gözaltına alındığı sırada yasalara, Anayasaya aykırı bir şekilde kayyum atandı" dedi.

'BU ÜLKE KAYYUM SİYASETİYLE YÖNETİLEMEZ'
Türkiye'nin demokratik bir ülke olabilmesi için kayyum politikalarına karşı durmaya devam edeceklerini söyleyen Hatimoğulları, kayyum siyasetine karşı ülkenin dört bir yanında emek ve demokrasi güçleriyle yan yana durduklarını kaydetti. Ülkenin kayyum siyasetiyle yönetilemeyeceğinin altını çizen Hatimoğulları, "Demokrasiyi bu ülkede tesis etmek için mücadele edenleriz, ne bedel ödenmesi gerekiyorsa bedel ödeyenleriz. Bizler kayyum siyasetine asla geçit vermeyeceğiz" dedi.

'KAYYUM POLİTİKASI BU ÜLKENİN DERDİNE DERMAN DEĞİLDİR'
İktidara Kürt halkının iradesini tanıma çağrısı yapan Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Belediye meclisinin seçmiş olduğu Viyan Tekçe'ye resmi görev verilmelidir. İçeride yargılanan Mehmet Sıddık arkadaşımız haksız, hukuksuz ve düzmece bir dava ile içeride tutuluyor, bununla ilgili gereken yapılmalıdır. Türkiye'de barış ve demokrasi için, halkların kardeşliği için yapılması gereken budur. Çağrımızı buradan yineliyoruz. Kayyum politikası bu ülkenin derdine derman değildir. Bu ülkede kayyum politikası demokrasiyi, seçme ve seçilme hakkını elden almaktadır. Buna asla izin vermeyeceğiz. Buradan belediye meclisinin seçmiş olduğu Viyan Tekçe'yi biz Hakkari Belediye başkanı olarak meşru görüyoruz."

Halkın bir yandan açlık ve yoksullukla boğuşurken diğer yanda özgürlüklerinin kısıtlandığına dikkat çeken Hatimoğulları, kayyum politikalarının tek başına DEM Parti ve Kürt halkının sorunu olmadığını vurguladı. "Bugün seçme ve seçilme hakkına el koymak, onu gasp etmek, siyasi darbe yapmak halkın iradesini ve demokrasinin asgari koşullarını tanımamak demektir" diyen Hatimoğulları, tüm demokrasi güçlerine ve devrimcilere kayyum politikasına karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Miting boyunca, "Kayyum gidecek, halk kazanacak", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganları atıldı.