21 Mayıs 2024 Salı

Kayıp yakınları: Doğal afetlerden önce gerekli önlemler alınsın

Diyarbakır, Batman ve İzmir'de kayıpların akıbetlerinin sorulduğu eylemlerde, doğal afetler meydana gelmeden önce yetkililerin gerekli önlemleri alması gerektiği uyarısı yapıldı. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 572'incisini gerçekleştirdi. Kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Adnan Örhan, Elazığ'da meydana gelen depreme değinerek, bilim insanlarının sürekli dile getirdiği olası depremlere rağmen hala gerekli tedbirlerin alınmadığını, doğal afetler yaşanmadan önce yetkililer tarafından gerekli önlemlerin alınması gerektiği uyarısında bulundu.  

Kayıpların başına nelerin geldiğinin mutlaka açıklanması gerektiğini ve bu konuda iktidara görev düştüğünü ifade eden Örhan, eylemlerinin 572'incisi haftasında 20 Mayıs 1993 yılında Bingöl'de kaybedilen Halim Halıcıoğlu'nun hikayesini paylaştı, faillerinin bulunmasını istedi.

Etkinlik 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

CÜNEYT AYDINLAR'IN AKIBETİ AÇIKLANSIN
Batman'daki kayıp yakınları da İHD Batman Şubesi öncülüğünde 478'inci hafta eylemi için dernek binasında bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, İstanbul'un Bakırköy ilçesinde 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın akıbeti soruldu. İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner, 26 yıldır kendisinden herhangi bir şekilde haber alınamayın Aydınlar'ın akıbetinin açıklanması için mücadele edeceklerini söyledi. 

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. 

TANIŞ VE DENİZ'İN FAİLLERİ BULUNSUN
İHD İzmir Şubesi de Konak Eski Sümerbank önünde düzenlediği eylemle 25 Ocak 2001 tarihinde çağrıldıkları İlçe Jandarma Komutanlığı'na gittikten sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe yöneticisi Ebubekir Deniz'in akıbetini sordu. "Kayıplar belli failleri nerede" yazılı pankart taşınan eylemde, açıklamayı Şube Başkanı Zafer İncin okudu. 

İncin, Elazığ merkezli depremden dolayı maddi ve manevi zarar gören ailelere geçmiş olsun dileklerini iletti, bu süreçte devlet yetkililerini tüm şeffaflığıyla göreve çağırdı.