24 Kasım 2024 Pazar

'Katliam yasası'nın iptali davasında ilk inceleme tamamlandı

"Katliam yasası"nın durdurulması istemiyle açılan davada ilk incelemesini tamamlayan AYM, görüşme için gün belirleyecek. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların katledilmesini meşrulaştıran "katliam yasası" Anayasa Mahkemesi'nde görüşüldü. Cumhuriyet Halk Partisi, yasanın 17 maddesinden 16'sının iptalini istemiş ve yürürlüğün durdurulması için başvuruda bulunmuştu.

"Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu"un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada ilk inceleme tamamlandı. Yüksek Mahkeme görüşme için gün belirleyecek.

DAVA SONRASI AÇIKLAMA
İptal davası incelemesinin ardından Ankara Barosu Başkanlığı açıklama yaptı. Anayasaya göre sokağın ekosisteminin, mülkiyetlerin yok etme gücüne karşı devlet koruması ve kontrolünde korumaya alındığını vurgulayan Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu basın metnini okudu.

İptali istenen yasanın veteriner hekimlik mesleği deontolojisinin yok sayılması anlamına geldiğini ve Anayasa'nın 2.5.17, 56.135 maddelerini ihlal ihlal ettiğini söyleyerek, "Veteriner hekimlerin, hayvan, halk sağlığı ve çevrenin korunması görevleri, toplumu ve çevreyi güvenli, hastalıklardan uzak bir biçimde korumak anlamına gelir. Rehabilite edilen sokak hayvanları, insan ve çevre ile bir bütün oluşturur. Veteriner hekimlerin, bu bütünlüğe zarar verecek, herhangi bir işlemde bulunmaları, mesleklerinin amaçlarına ve doğasına aykırıdır. Sahipsiz hayvanların yakalanmasından, bakımevinde tutulmasına kadar uzanan bu düzenleme ile veteriner hekimler, kendi meslek amaçlarına aykırı hareket etmeye mecbur bırakılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Yasanın yürürlüğe girdiğinden bu yana hayvanlara yönelik artan saldırılara, katliamlara dikkat çeken Köroğlu, "Yüzlerce hayvanın ölmesi ve eziyete maruz kalmasının önlenmesi, ancak ve ancak Anayasa Mahkemesi'nin yürürlüğü durdurma kararı vermesi ile mümkün olacağından, Anayasa'ya açıkça aykırı olan ve iptali istenen hükmün iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün de durdurulması gerektiği kanaatine vardığımızı saygıyla bildiririz" dedi.