2 Temmuz 2024 Salı

Katledilen motorkurye Ata Emre Akman'ın davası görüldü

Motokurye Ata Emre Akman'ı vahşice katleden Erdoğan Özdemir ilk kez hakim karşısına çıktı. Akman için adalet isteyen birçok kentten motorkuyeler adliye bahçesinde bir araya geldi. "Öldürülmek istemiyoruz, öldürüldüğümüzde katilimizin elini kolunu sallayarak dolaşmasını istemiyoruz" diyen kuryeler, kamuoyuna Akman'ın davasını sahiplenme çağrısı yaptı. 

Sipariş götürdüğü sokakta bıçaklı saldırı sonucu katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ata Emre Akman için ailesi, arkadaşları adalet arıyor. "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar, "ruhsatsız silah taşıma" suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istenen Akman'ı katleden Erdoğan Özdemir'in yargılandığı davanın ilk duruşması Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Üniversite öğrencisi motokurye Ata Emre Akman'ı 11 Mayıs 2024 tarihinde 25 yerinden bıçaklayarak katleden Erdoğan Özdemir ile onu saklayan babası Orhan Özdemir gözaltına alınmış; "kasten yaralama" ve "tehdit" suçlarından 6 ayrı suç kaydı bulunan Erdoğan Özdemir ile babası, polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmiş, Erdoğan Özdemir tutuklanırken, babası Orhan Özdemir serbest bırakılmıştı. İtiraz üzerine tekrar gözaltına alınan Orhan Özdemir yeniden tutuklanırken, savcı Orhan Özdemir hakkında "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. 

Öte yandan Erdoğan Özdemir'in 3'ü yaralama olmak üzere 6 kez gözaltına alındığı, baba Orhan Özdemir'in 3 kez tutuklandığı, hapishanede olduğu zamanda Erdoğan Özdemir'i imam nikahıyla evli olduğu kadının evine yollayıp taciz ve şiddet uygulattığı da öğrenildi. 

ERDOĞAN ÖZDEMİR: BIÇAĞI BİR KERE SALLADIM, 25 KERE SALLAMIŞIM!
Akman'ı katleden Erdoğan Özdemir, ifadesinde katliamı tasarlayarak işlemediğini iddia etti. Özdemir, babasının imam nikahıyla evli olduğu kadının evini taşlamak için o mahallede olduğunu söyledi. Olay anında alkollü olduğunu, babası ile imam nikahıyla evli olduğu kadının evinin arasında 6 dakikalık bir yürüyüş mesafesi olduğunu söyleyen Özdemir, öfkelendiğini eline bıçak alarak kadının evine gittiğini belirtti. “Yanıma bıçağımı aldım ama amacım onun evini taşlamaktı. Giderken yoldan taş aldım” diyen Özdemir, sipariş vermek için binanın önüne gelen Ata Emre Akman'ın sorduğu sorulara ters yanıt verdiğini ve ondan sonra da aralarında bir boğuşma yaşandığını belirtti. Özdemir, "Bıçağı bir kere salladım. Sonrasını hatırlamıyorum. Maktule 25 kere bıçak sallamışım. 25 kere sallasam da o gün neyin beni buna sevk ettiğini hatırlamıyorum. Olay öncesinde babam beni Sultan'a (babasının imam nikahıyla evli olduğu kadın) karşı doldurmadı. Babamın yönlendirmesi olmadı" iddiasında bulundu. 

Orhan Özdemir de kayıtlara geçen uzun süreli telefon görüşmesini Erdoğan'ın değil kendisinin yaptığını, imam nikahıyla evli olduğu kadının kızıyla konuştuğunu belirtti. Orhan Özdemir, Erdoğan Özdemir'i azmettirmediğini söyledi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Orhan Özdemir'in eskiden imam nikahıyla evli olduğu kadın, Özdemir'in sürekli kendisini tehdit ettiğini; "Seni ya babama ya da oğluma öldürteceğim", "Evinin önünde öyle bir şey yapacağım ki tüm "Balıkesir bunu konuşacak", "Önünde sonunda seni öldüreceğim" dediğini aktardı. Bunun üzerine söz alan Orhan Özdemir, "Üzerine oynanan bir oyun" olduğunu iddia etti. 

Duruşma tanık beyanlarıyla devam ediyor. 

ADALET İÇİN ADLİYE ÖNÜNDE BİR ARAYA GELDİLER
Ata Emre Akman'a adalet için İstanbul'dan Kurye Hakları Derneği, Motorlu Kurye İşçileri Derneği, Emekçi Kuryeler Derneği, Ata Emre Akman'ın arkadaşları, Balıkesir Kurye Dayanışması, Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası, Bursa Motosikletli Kuryeler Derneği ve çok sayıda kişi Balıkesir Adliyesi önünde toplandı.

Birçok kentten motokuryeler konvoy oluşturarak adalet istemek için Balıkesir Adliyesine geldi. Duruşma öncesi motokuryelerin adliye bahçesine "Ata Emre için adalet istiyoruz" sloganıyla girmesine polis engel olmaya çalıştı. Ancak motokuryelerin direngenliği karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı. 

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki, Ata Emre Akman'ın ne ilk olduğunu ne de son olacağını kaydetti. Ata Emre'nin çalıştığı sırada karanlık bir sokakta katledildiğini hatırlatan Çeki, bugün aynı zamanda Ankara'da üç kişi tarafından katledilen motokurye Samet Özgül'ün davasının da görüldüğünü hatırlattı. Ailelerin yasını tutamadan adalet aramaya başladığını belirten Çeki, "Bugün Ata Emre'nin adaletini aramaya geldik. Bu bizim ilk duruşmamız ama bu bizim ilk kaybımız değil. 2023'de en az 68 arkadaşımızı kaybettik, 2024'ün ilk altı ayında 30 arkadaşımızı kaybettik. Her gün ölüyoruz" dedi. 

Davanın yalnızca Akman ailesinin ve kuryelerin değil tüm ülkenin olduğunu belirten Çeki, "Öldürülmek istemiyoruz, öldürüldüğümüzde de katillerin çok az ceza alarak elini kolunu sallayarak hapisten çıkmasını istemiyoruz" çağrısı yaptı. 

SAVCI MÜTALAASINI SUNDU
Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanık Erdoğan Özdemir'in cezasına "yaş küçüklüğü" maddesi uygulanarak, "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "ruhsatsız silah, bıçak, mermi bulundurma veya taşıma" suçundan da 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı, baba Orhan Özdemir'in ise "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını, her iki sanığa da alt sınırdan uzaklaşılarak üst sınırdan ceza verilmesini istedi.

ERDOĞAN ÖZDEMİR ALKOLÜN ARKASINA SIĞINDI
Mütalaaya ilişkin söz verilen Erdoğan Özdemir, cinayeti tasarlayarak işlemediğini iddia ederek bir kez daha alkolün arkasına sığındı. Babasının azmettirmediğini söyledi. Orhan Özdemir de bugüne kadar gerçekleştirdiği hiçbir olayda başka bir kişiyi kullanmadığını belirtti, olayla ilgisi olmadığını öne sürdü.

Ata Emre Akman'ın annesi ve babasının beyanları alınırken duygusal anlar yaşandı. Anne Zuhal Akman, infaz yasalarının bu şekilde olmasını kabul etmediğini belirterek, "Bu dosya özelinden bir yerlere çıkarım yapabileceğimizi düşünüyorum. 'Suça sürüklenen çocuk' denilen kişinin yetişkin olarak yargılanıp ceza almasını istiyorum" ifadelerini kullandı. 

DURUŞMA 12 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Akman ailesinin avukatlarının, Erdoğan Özdemir'in olay tarihindeki kemik yaşının tespit edilmesi talebini doğum belgesi bulunması nedeniyle reddeden mahkeme heyeti, sanık avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre verilmesini, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırarak duruşmayı 12 Temmuz'a erteledi.