25 Kasım 2024 Pazartesi

'Karadeniz daha büyük felaketler yaşayabilir'

Sel felaketinin Yeşil Yol Projesi'nde, HES'lerde, maden işletmelerinde, taş ocaklarında ısrar eden yanlış politikalardan dolayı yaşandığının altını çizen Artvin Çevre Platformu, "Ne yazık ki bölgemiz daha da büyük felaketlere gebedir" diye belirtti.
Artvin Çevre Platformu, Karadeniz'de bölgesinde yaşanan sel nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirmesi ve yaşanan tahribata ilişkin Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Doğanın talanına, madenci yalanına, Artvin'in düşmanına dur de" pankartın açıldığı eylemde "Sel değil ihmal öldürür", "Dereleri özgür bırak yoksa her şey yıkılacak" sloganları atıldı.
 
Basın açıklamasını Artvin Çevre Platformu üyesi Gürsel Kaya okudu. Karadeniz Sahil Yolu ile başlayan paragöz bir anlayışın Karadeniz'i toprağından, suyundan, yeşilinden ve insanından koparmaya çalıştığını  ifade eden Kaya, Ordu'da yaşanan sel felaketine iktidarın kılıf bulmaya çalıştığı belirtti. Kaya, yaşanılan felaketin gizlenemez bir biçimde kendini gösterdiğini, yıkımın "kader" değil, bilinçli bir projenin sonucu yaşadığını söyledi.
 
Doğanın çağlar boyu oluşturduğu kendi içerisindeki uyumu ve dengeyi hiçe sayarak, Karadeniz'in suyunu, yeşilini, toprağını uluslararası sermayeye peşkeş çekildiğini dile getiren Kaya, "Bölge adete Arap şehirlerine Avrupalı ve Amerikalı dolar baronlarınca yayla yayla, köy köy işgal edildi. AKP iktidarı ise bu işgali kolaylaştırmak için, bürokrasiyi, devleti, valisini, kolluk güçlerini sömürge bir ülkenin iç işleyişine dönüştürmüştür. Bu insanlık dışı kıyıma karşı çıkan yaşam savunucuları, yıllardan bu yana en ağır yöntemlerle susturulmaya çalışıldı" dedi.
 
ONLARCA TON FINDIK DENİZE SÜRÜKLENDİ
 
Cerattepe'de, Şavşat'ta, Fındıklı'da, Fatsa'da yargıda defalarca haklı çıkan doğa savunucularına karşı AKP'nin kanunun arkasından dolanarak, yandaş savcı ve yargıçlarla birlikte yeni yargıya yeni kararlar aldırttığını vurgulayan Kaya, Ordu'daki sel felaketinde ulaşımın felç olduğunu, onlarca köyde yaşamın alt üst olduğunu, bölge halkının tek geçim kaynağı olan tonlarca fındığın ise sel sularıyla denize sürüklediğini belirtti.
 
Sel felaketinin Yeşil Yol Projesin'de, HES'lerde, maden işletmelerinde, taş ocaklarında ısrar edilen yanlış politikalardan dolayı yaşandığının altını çizen Kaya, "Ne yazık ki bölgemiz daha da büyük felaketlere gebedir" diye konuştu.
 
İktidarı doğanın talanına neden olan politikalardan vazgeçmesi çağrısında bulunan Kaya, bölge halkının Samsun'dan Şavşat'a kadar doğa talanına karşı örgütlenmesi ve direnişe geçmesi gerektiğinin altını çizdi.