7 Eylül 2024 Cumartesi

Kamu emekçilerini tehdit eden CHP'li İzBB Başkanına yanıt: Bize ekmek yoksa size huzur yok

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde (İzBB) çalışan kamu emekçileri, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasının ardından başlattıkları eylemlerin üçüncü gününde. Kamu emekçileri yeni bir toplu sözleşme imzalamadı ama önceki sözleşmede yer alan sosyal denge tazminatı şimdiden kesilmeye başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki (İzBB) kamu emekçileri, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasının ardından başlattıkları eylemlerini üç gündür sürdürüyor. KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube ile İzBB arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde kamu emekçilerine verilen 14 bin TL sosyal denge tazminatı, yasal sınır olduğu söylenen 8 bin liraya düşürülmek isteniyor. Bunun kabul edilemeyeceğini ifade eden kamu emekçileri üç gündür eylemde.

Kamu emekçileri belediye binasına girerek sloganlarla holleri dolaştı, diğer çalışanları da eyleme çağırdı.

"Cemil Tugay baksana kaç kişiyiz saysana", "Kendine başkan emekçiye düşman", "Bize ekmek yoksa size huzur yok" sloganlarını atan kamu emekçileri daha sonra belediye binası önünde bir araya geldi.

Tüm Bel-Sen yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, "AKP iktidarının antidemokratik yasalarının arkasına sığındığına" dikkat çekti.

Sözleşmede yer alan maddede kesinti yapılamayacağına işaret eden sendika, yeni sözleşme imzalanmadan önceki sözleşmenin hükümlerinin bağlayıcı olduğunu vurguladı.

BELEDİYE BAŞKANI KAMU EMEKÇİLERİNİ TEHDİT ETTİ
Tugay'ın "İş bırakarak eylemlere katılan emekçileri tespit ediyoruz. Haklarında gereken soruşturma ve işlemleri yapacağız" şeklindeki tehdidine tepki gösterilen açıklamada, "Cemil Tugay, bir yandan partilerinin grevli toplu sözleşme mücadelesinin yanında olduğunu ifade etmekte bir yandan ise 4688 sayılı yasanın ve AKP iktidarının antidemokratik yasalarının arkasına sığınmakta, en hafif tabiriyle AKP diliyle konuşmaktadır" denilerek CHP'li belediye başkanının ikiyüzlülüğüne işaret edildi.

'YENİ SÖZLEŞME İMZALANANA KADAR ESKİSİ YÜRÜRLÜKTEDİR' 
Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlattıkları eylemlerin ardından, 1 Ocak 2024 tarihinde önceki Belediye Başkanı Tunç Soyer ile imzalanan sözleşmede yer alan sosyal denge tazminatının tamamının ödenmediğine, 7 bin TL'lik kısmının yeni başkan Cemil Tugay tarafından gasp edildiğine dikkat çeken Tüm Bel-Sen, "Oysa sözleşmemizin 6-b) hükmü 'Yasalardan doğan haklara ek olarak, bu toplu iş sözleşmesinde yer alan hükümler, sözleşmeden yararlanan çalışanlar yönünden sözleşmenin yürürlük süresinin başlangıcından itibaren, yeni bir Sözleşme yapılıncaya kadar hüküm doğurmaya devam eder" denildiğini hatırlattı.

'TUGAY SUÇ İŞLİYOR'
İzBB Başkanı Tugay'ın suç işlediği vurgulanan Tüm Bel-Sen açıklamasında, "Dün yaşanan eylem için yaptığı değerlendirmede Tugay, binlerce kamu emekçisine 'küçük bir fevri grup' diyerek hem matematik bilmediğini hem de belediye çalışanlarını ve örgütlülüklerini ne kadar tanımadığını ortaya koymuştur. Bu sözler ile binlerce emekçiyi kriminalize etmeye çalışarak, hem emekçilere hem de İzmir kamuoyuna yanlış bilgi vermiş ve antidemokratik tutumunu ortaya koymuştur. Bu antidemokratik tutum, 'İş bırakarak eylemlere katılan emekçileri tespit ediyoruz. Haklarında gereken soruşturma ve işlemleri yapacağız' söylemi ile devam etmiştir. Bu söylem emekçilerin anayasal hak ve özgürlüklerinden bihaber olduğunu ortaya koymakta ve 'demokratik hak arayışı eylemlerine saygı duyuyorum' söylemini boşa düşürmektedir" ifadelerine yer verildi.

TUGAY VE BÜROKRATLARI EYLEME KATILANLARIN İSİMLERİNİ TOPLUYOR
Tugay ve belediyede isim toplayarak suç işleyen bürokratların uyarıldığı açıklamada, "Sakın ha sakın anayasal haklarını kullanan emekçiler hakkında soruşturma açarak 'Anayasa suçu' işlemeyin! Aksi halde hali hazırda zaten bozmuş olduğunuz iş barışını tamamen ortadan kaldırırsınız. Bu belediyede çalışacak kimseyi de bulamaz, bürokratlarınızla kafa kafaya verip biz ne yaptık diye kara kara düşünürsünüz" uyarısında bulunuldu.

CHP'NİN İKİYÜZLÜ TUTUMUNA TEPKİ
CHP'nin ikiyüzlü tutumuna da dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bir yandan işçilerin, kamu emekçilerinin ve emeklilerin açlık sınırı ve yoksulluk sınır altındaki ücretleri için AKP hükümetini ve Temmuz zamlarını işaret eden Tugay ve partisi CHP, öte yandan ise AKP diliyle bayram öncesi emekçilerin cebine el uzatmış emekçilerin hali hazırda enflasyon karşısında erimiş olan ücretlerine bir darbe de kendisi vurmuştur."