25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Silopi'de erkek şiddetine karşı yürüdü

Silopi'de yüzlerce kadın, erkek şiddetine karşı yürüyüş düzenledi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Yürüyüş öncesi kadınlar Sanat Sokağı'nda açıklama yaparken, eylemde katledilen kadınların fotoğrafları ile "Dagirkerî neyartiya jinê ye", "Deng bide girtîgehan" ve "Jiyana azad civaka azad e" dövizleri ve "Li dijî nijadperwestî û zayendîperestîyê dem dema azadiya jinê ye" pankartı açıldı.

Eylemde konuşan HDP Milletvekili Nuran İmir, AKP ve MHP iktidarının yeni bir sistem yaratmak istediğini belirtti. İmir, tekçi zihniyet, tekçi devlet ve tekçi dil sisteminin yaratılmak istendiğine söyledi. İmir, bu sistemden kaynaklı her gün kadınların katledildiğini dile getirerek, "Kadınları katleden erkekler, AKP iktidarı tarafından korunuyorlar. Ülkemizde yürütülen kirli savaşlardan kaynaklı binlerce kadın, çocuk ve yurttaşın ölümüne neden oluyor. Ve bundan kaynaklı da memleketlerini bırakmak zorunda kalıyorlar. Bununla beraber ülkede bir ekonomik kriz yaşanmakta ve ülkemizdeki ormanlar yakılıyor. Her alanda kadına ve yaşamımıza saldırılar yapılıyor. Özellikle Kürt kadınları şahsında tüm Kürt halkına yönelik yapılıyor bu saldırılar. Kadın mücadelesi şahsında Kürt mücadelesini ve varlığını yok etmek istiyorlar. Yaşam nasıl ki kadınlar tarafından yaratılıyorsa, özgürlük ve barış da kadın mücadelesi ile var olacak" dedi.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'
Mirabal Kardeşler'e ve 25 Kasım'ın önemine dikkat çeken İmir, "Mirabal Kardeşler'in mücadelesi dünden bugüne daha çok güçlendi ve büyüdü. Bugün kadın mücadelesi dünyanın her yerine yayılmış durumda. Şimdi ise biz kadınlar onların mücadelesini devralmışız ve mücadeleyi büyütüyoruz. Bundan kaynaklı da AKP iktidarı kadın mücadelesine ve kadınlara saldırıyor. Kadın mücadelesini yok etmek istiyorlar. Bundan kaynaklı Kürt kadınına saldırıyorlar. AKP iktidarı tekçi bir zihniyet yaratmak istiyor Ama biz kadınlar ise Kürt kadınları olarak topraklarımızda özgür ve eşit bir şekilde yaşamayı istiyoruz. Her alanda kadınlara saldıran ve kadınları meta olarak gören ataerkil zihniyete karşı mücadele ediyoruz. Biz kadınlar kimliğimize, kültürümüze ve toplumumuza sahip çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından kadınlar, "Bimre îxanet, bijî Kurdistan", "Bijî Berxwedana jinê", "Erd diheje, jinên Botan dimeşe", "Jin şer naxwazin, aştiyê dixwazin" sloganları ile Sanat Sokağı'ndan HDP Silopi ilçe binasına doğru yürüdü.