26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar İzmir'de Êzidîler için yürüdü

Şengal soykırımının 8. yılında Alsancak'ta bir araya gelen kadınlar, Êzidî'lerle dayanıştıklarını ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad-Îzmîr, 3 Ağustos Êzidî soykırımının 8. yılında Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. 

Katliam anına ait fotoğrafları ellerinde taşıyarak Kıbrıs Şehitleri Caddesinde sessiz yürüyüş yapan kadınlar, daha sonra "3 Ağustos Êzidî soykırımını lanetliyor, güneşi doğuran kadınları selamlıyoruz" pankartıyla açıklama yaptı. 

Basın metnini okuyan Ayşe Özdamar, IŞID'in 3 Ağustos 2014'te gerçekleştirdiği katliamda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak binerce Êzidî Kürt'ün katledildiğini, 5 bin 410 kişinin de kaçırıldığını hatırlattı. 

Özdamar, şöyle devam etti: "Êzidîlere yönelik IŞİD zihniyetiyle gerçekleşen ve süreklileştirilen saldırıları kınıyor, Ezidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz. Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Şengal'e dönük tehditkar ve saldırgan politikalardan vazgeçmelidir. Katliamın ardından Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlamalıdır. Halen IŞİD'in elinde esir tutulan Ezîdî kadın ve çocukların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde çabalar ortaya konulmalıdır. Hak yerini buluncaya kadar özelde kadınlar, genelde özgür ve eşit bir toplumun arayışçısı halklar olarak örgütlü  mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Şengal soykırımının 8. yıl dönümünde Êzidî halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor, soykırım sonucu katledilen bütün Êzidîleri saygı ile anıyoruz. Êzidî halkı yalnız değildir."