25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar Amini için eşarplarını çıkardı, saçlarını kesti

Almanya'nın Frakfurt ve Kiel kentinde Mahsa Amini için sokağa çıkan kadınlar alkışlarla eşarplarını yere attı ve saçlarını kesti. Gerici molla rejimini lanetleyen kadınlar, "Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve Mahsa gibi kadın cinayetlerinde yaşamlarını yitiren kadınların acılarına sessiz kalmayacak, öfkemizi haykıracak, enternasyonal dayanışmayı sokaklarda göstereceğiz" dedi. 

İran'da ahlak polisi tarafından  katledilen Mahsa Amini (Jîna Emînî) için çok  sayıda kişi Almanya'nın Frankurt ve Kiel kentinde sokağa çıktı. 

Frankfurt'ta Young Struggle ve ZORA'nın da katılımıyla gerçekleşen eylemde, Mahsa Amini'nin fotoğrafları taşındı. Sloganlarla gerici İran rejimi lanetlendi ve halk ayaklanması selamlandı.

"Jın jiyan azadi" sloganlarıyla devam eden eylemin ardından yürüyüş düzenlendi. Yüzlerce kişi, pankartlar ve sloganlarla sokaklarda Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto etti ve İran halklarıyla enternasyonal dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Kiel'de ise Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt Kadın Hareketi, Alevi Kadın hareketi ve Alman kadın örgütlerinin katıldığı mitinge aralarında Irak'tan gelen kadınların katılımıyla eylem düzenlendi.

Eyleme katılan kadınlar alkışlar eşliğinde başlarındaki eşarbı yere attı ve saçlarını kesti. Eylemde sık sık İran'ın gerici molla rejimini lanetleyen sloganlar atıldı. 

SKB adına yapılan konuşmalarda şu ifadeler kullanıldı: "İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesine karşı öfkeliyiz! Biz Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği olarak genç bir kadın olan Mahsa'nın katledilmesi karşısında İran'da gerici, politik İslamcı, erkek egemen faşist rejimi lanetliyor ve kınıyoruz. Kadınların yaşamlarını her gün yeni baskılarla çekilmez hale getiren gerici rejime karşı İran'da kadınların mücadele ve isyanlarının durmayacağını biliyoruz.

İran'da kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların yanında onlarla dayanışma içindeyiz. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve Mahsa gibi kadın cinayetlerinde yaşamlarını yitiren kadınların acılarına sessiz kalmayacak, öfkemizi haykıracak, enternasyonal dayanışmayı sokaklarda göstereceğiz."