'Kadının soyadı' düzenlemesi yargı paketinden çıkarıldı
Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 9. yargı paketi kabul edildi. Kanun teklifindeki kadının kendi soyadlarını kullanmalarına engel olan değişikliğe dair hükümler çıkarıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, kamuoyunda 9. yargı paketi olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.
Yargı paketinin görüşmelerinde, kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmalarına engel getiren değişikliğe ilişkin hükümler çıkarıldı.
Ayrıca, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a eklenen 5 madde ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyum olarak atanması ile Kamulaştırma Kanunu'ndaki değişikliğe ilişkin hükümler tekliften çıkarıldı.
Yargı paketi, hakaret suçlarının ön ödeme kapsamına alınması, soybağı davalarında sürelerin netleştirilmesi ve uzlaştırmacılara hukuk mezunu olma şartı getirilmesini içeriyor.
SOYBAĞI REDDİ
Buna göre, koca, ana veya çocuk, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak. Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorunda olacak.
Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, birlikte evlat edinmede ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları, tek başına evlat edinmede ise ana veya baba adı olarak evlat edinenin adı yazılacak. Evlat edinilen diğer kişiler hakkında, talepleri halinde bu hüküm uygulanacak.
HAKARET SUÇU
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecek. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.
Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar gören, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren 7 gün içinde kararını bildirmediği takdirde, teklifi reddetmiş sayılacak. Uzlaşmanın sağlanması halinde uzlaşma anında tespit edilemeyen veya uzlaşmadan sonra ortaya çıkan zararlar hariç, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamayacak.
Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek. Uzlaştırmacılar, hukuk fakültesi mezunlarının yer aldığı, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen uzlaştırmacı listelerinden görevlendirilecek.
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, uzlaşma sonucunda sanığın edimini defaten yerine getirmesi halinde, davanın düşmesine karar verecek. Edimin yerine getirilmesinin ileri tarihe bırakılması, takside bağlanması veya süreklilik arz etmesi halinde durma kararı verilecek. Durma süresince zaman aşımı işlemeyecek. Uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkemece yargılamaya kaldığı yerden devam edilecek.