18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Kadın mücadelesi mühürlenemez'

Adana ve Antakya'da, Mor Kadın Dayanışma Derneği'nin kapatılmasına tepki gösteren kadınlar, "Amacı biliyoruz, kadın mücadelesine ket vuramazsınız" dedi.

Antakya Mor Dayanışma Derneği'nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "izinsiz eğitim" verildiği gerekçesi mühürlenmesi ve para cezası verilmesi, Adana ve Antakya'da kınandı. 

Antakya Mor Dayanışma Derneği üyeleri, Köprübaşı'nda açıklama yaptı. Açıklama yapan Aylin Yüksel,dernekte hiçbir faaliyetin ücret karşılığında yapılmadığını kaydetti.

Kadınları güçlendirmek için faaliyetler yaptıklarını belirten Yüksel, şunlaır söyledi: "Dernek tüzüğümüzde, faaliyetlerimiz arasında kadınları destekleyecek, güçlendirecek her tür bilgilendirme ve eğitim çalışmasının yapılabileceği yazmaktadır. Kadınların yaşamlarını destekleyecek şekilde üyelerimizin ve mahallede maddi koşulları kötü olan çocuklarla toplumsal cinsiyet drama etkinlikleri yapmayı, kaliteli zaman geçirmeyi, oyunlar oynamayı "izinsiz eğitim" olarak lanse etmek, derneğimize "işyeri" yaftası vurup 51 bin lira gibi akıl almaz bir ceza kesmek akıllara kadın düşmanlığından başka bir şeyi getirmiyor. Hele ki çocuk istismarları, kadınlarda ve çocuklarda yaratılan beden algısı, toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üreten politika ve uygulamalar akla gelince çok yerinde bir etkinlik yaptığımızı düşünüyor ve yayılması talebimizi yüksek sesle bir kez daha söylemek istiyoruz" dedi.

Etkinlik sırasında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yetkililerin polislerle derneğe gelip, izinler olmadığı halde arama yaptığını aktaran Yüksel, belgelerin, karar defterinin ve tüm odaların fotoğraflandığını kaydetti. Yüksel, "Dolapları tek tek incelerken çocukları ve orada bulunan kadınları onlardan para alıp almadığımız, hangi eğitimleri düzenlediğimiz üzerinden sorguladılar. Polis eşliğinde gelerek çocuklar üzerinde korku ve  panik yaratıp, dernek çevremizde bize yönelik  itibar kaybı oluşturmaya çalışmışlardır" şeklinde konuştu.

Yüksel, tam da 25 Kasım'dan önce Kaymakamlık tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü imzalı, "izinsiz işyeri açma ve eğitim verme" suçlamasıyla bu faaliyeti gerçekleştirdikleri iddiasıyla kapatma ve 51.000 TL para cezası verildiği yönünden tebligat yapıldığını kaydetti. 15 gün içerisinde itiraz edilebileceği yazmasına rağmen bir hafta geçmeden derneğin mühürlendiğini söyleyen Yüksel, "Asılsız suçlamalarınızın amacını biliyoruz. Kadın mücadelesine ket vuramazsınız" dedi.

Adana Mor Dayanışma Derneği de, İHD'de basın toplantısı yaparak kapatma ve para cezasını kınadı.