7 Eylül 2024 Cumartesi

Kadın dayanışması kazandı: Name Öztürk tahliye edildi

Özsavunma hakkını kullandığı için hapis cezası verilen Name Öztürk, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmada tahliye edildi.
Özsavunma hakkını kullandığı için hapis cezası verilen Name Öztürk'ün duruşması İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nde görüldü. 
 
Mahkeme öncesi Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısı ile birçok kadın adliye önünde toplanarak Name için kadın adaleti istedi. Mahkemede ilk olarak Name, savunma yaptı. Name, "Öncelik olay o kadar bariz ki ben değil o, beni öldürmek için uğraşıyordu, elindeki silah yere düştü ve yere eğildi. Bende o arada vurdum. Daha ne yapabilirdim, polise gittim, aileme gittim ve boşandım ama hiç bir şey olmadı. Hadi benim çektiklerimi boş verelim ama çocuklarım mağdur oldu" dedi.
 
Öztürk'ün avukatları mütaalaya karşı savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin yıllarca ağır şiddete maruz kaldığını belirterek bunun meşru müdafaa kapsamına alınmasını talep etti. Ancak mahkeme  bu talebi reddetti ama yıllarca şiddet görmesinden dolayı "tahrik indirimi" nin daha fazla uygulanmasını istedi.
 
Mahkeme Öztürk'ün tahliyesine karar verdi. Ancak, cezaya ilişkin kararını ise 22 Mayıs'ta görülecek duruşmada açıklayacak. 
 
Name Öztürk, 3 yıldır Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutuluyordu. 
 
Savcı, Öztürkün cezalandırılması yönünde mütaalasını verdi.
 
Mahkeme, tüm delillerin toplandığını ve uzun tutukluluk süresini gözönünde bulundurarak, Öztürk'ün tahliyesine karar verdi.
 
Kararı ETHA'ya değerlendiren Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, "Name'nin özgürlüğü yönünde bir karar verilmesi güzel ancak bu ceza almayacağı anlamına gelmiyor. Bu karar kadın dayanışması ve mücadelesinin yarattığı bir sonuç" dedi.
 
Uçar, kararın diğer özsavunma davaları için de emsal teşkil edeceğini kaydetti.