7 Eylül 2024 Cumartesi

Kadıköy'den haykırdılar: AKP elini hayvanlardan çek

Sokak hayvanlarına dönük katliam yasasına karşı Kadıköy'de yan yana gelen binlerce kişi, "AKP elini hayvanlardan çek" diye haykırdı.

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısıyla Kadıköy rıhtımında bir araya gelen binlerce kişi, hayvanların katledilmesinin önünü açan katliam yasa tasarısına karşı seslerini yükseltti.

"Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz" ve "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" pankartlarının açıldığı eylemde "Sokakları terk etmiyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "Kapitalizm öldürür, direniş yaşatır", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat" dövizleri taşındı. Basın açıklaması Arzum Kalfa ve Sevcan Çamlıdağ tarafından okundu.

Hayvan hakları savunucuları olarak öfkeli olunduğu belirtilen açıklamada, "Sokakta yaşayan dostlarımıza yönelik bu savaş devam ederken umutsuz olma lüksümüz yok. Öfkemizi bu örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi büyütmeye yönlendireceğiz. Tek bir hayvanı dahi incitmelerine izin vermeyeceğiz. Dostlarımızdan da haklı mücadelemizden de vazgeçmiyoruz" denildi.

'KİRİŞÇİ GÖREVİNİ YAPMADIĞININ İTİRAFINDA BULUNUYOR'
Kanlı yasa teklifine karşı 2 aydır direnişin sürdüğü ve halkın büyük çoğunluğunun hayvan katliamına karşı çıktığı kaydedilen açıklamada, "Bugün bu katliam yasası komisyondan geçsin de hayvanlar bir an önce öldürülsün isteyen Vahit Kirişçi, üstü kapalı olarak bize bir itirafta bulunuyor: Diyor ki 'ben bakanken görevimi yapmadım, Hayvanları Koruma Yasası'ndaki kısırlaştır-aşıla-yerine bırak maddesini uygulamadım.' Bu sorumsuzluğunun hesabını vermek bir yana dursun, kendisinin ve kendisine bağlı Tarım İl Müdürlüklerinin ihmalinin yükünü, olan bitenden hiçbir haberi olmayan, sokakta açlık, susuzluk, soğuk, şiddet, işkence gibi türlü zorluklara rağmen yaşam mücadelesi veren hayvanlara yüklüyor; onları öldürmekten, hapsetmekten yana duruyor" ifadeleri kullanıldı.

'ÖTANAZİ KELİMESİNİN ÇIKARILMASIYLA ALGI YARATILIYOR'
Hayvan hakları savunucularının meclise alınmadığına, komisyon görüşmelerinin canlı yayınla verilmediğine dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Biz, tüm engelleme çabalarına rağmen, haysiyetli ve tarihin doğru tarafında duran muhalif milletvekillerinin komisyon toplantısından yaptığı canlı yayınlarla ve sosyal medya paylaşımlarıyla neyin ne olduğunu gayet iyi görüyoruz. Basının ve iktidarın kullanışlı aparatı olmaktan başka hiçbir vasfı olmayan bazı kişilerin 'ötanazi yasa teklifinden çıkarıldı' diye haber yayarak toplumda yasa teklifinin değiştiği ve hayvanlara yönelik soykırımdan vazgeçildi algısı yaratmaya çalıştığını da görüyor ve yüksek sesle kınıyoruz."

AKP'Lİ BAYKAN'A TEPKİ
Çarpıtmalarla halkın gözünün boyanamayacağı vurgulanan açıklamada, "İstiyorlar ki bu teklifi kapalı kapılar ardında sessiz sedasız oylayıp komisyondan geçirsinler, hak savunucuları da basın da sağlıklı haber alamasın, muhalefet vekilleri sussun, halk da 'aa ne güzel ötanazi kalkmış' deyip mücadeleyi bıraksın. Tepki vermesin, sussun. Dünkü komisyon toplantısında, kendisini geç geç saatte arayıp yasa teklifine karşı olduğunu söyleyen kadından bahsedip 'sizi uyutmak lazım' dediğini utanmadan anlatan AKP milletvekili Mehmet Baykan'a da bir çift lafımız var. Görüyoruz ki çapsızlığınızın ve sınırsız yalakalığınızın bir sınırı yok. 'Şaka' yapıyorsunuz sözümona, ancak biz şakanın ardındaki kadın düşmanlığını, mizojiniyi görüyoruz. Seçimlerden önce 'kadınları sahiplendirelim' diyen zihniyetin devamı olduğunu biliyoruz. Mücadelemizde bu faşist hayallerinize yer yok" ifadeleri kullanıldı.

Eylem boyunca sık sık "AKP elini hayvanlardan çek", "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Sokaktayım yanındayım" sloganları atıldı.