18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kadıköy Belediyesi'nde grev kararı

Genel-İş Sendikası ile Kadıköy Belediyesi arasında geçen toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasının ardından grev kararı alındı. Belediye önünde toplanan sendika üyesi emekçiler, haftalık çalışma saatleri ve ücret zammı taleplerini dile getirdi. Kadıköy Belediyesi'nde çalışan yüzlerce emekçi, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle bugün grev kararını belediyenin kapısına astı. Sendika ile belediye arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde 28 Mayıs'ta greve çıkılacak.

Belediye binası önünde bir araya gelen Genel-İş Sendikası üyeleri, halay çekerek grev kararını kutlarken “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Asgari yaşam istemiyoruz” sloganları attı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da işçilerle tokalaşarak “hayırlı olsun” dedi. Bu arada bazı işçiler, “Geçinemiyoruz başkanım” diyerek taleplerini dile getirdi.

Burada konuşan Genel-İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, “Bizler bugün buraya daha iyi bir çalışma hayatı ve yaşanabilir bir ücret talebiyle hazırlamış olduğumuz TİS grev kararını asmak için toplandık. TİS ne kadar anayasal haksa grevde o kadar haktır” dedi.

İlk sözleşme oturumunun yaklaşık ay önce yapıldığını hatırlatan Arıkan, “Yerel seçimler öncesi seçim dönemi ve sonrasındaki yapıcı ve sabırlı tutumumuz göz ardı edilemez. Çok iyi biliyoruz ki artık sabrımız ve zamanımız kalmadı. Gönül isterdi ki bu kadar zamandan sonra grev kararı değil, TİS bağıtlamasını halaylarla kutlayalım isterdik” diye belirtti.

“OHAL döneminde çıkartılan KHK garabetinin sonucu olan YHK TİS zorlamasının karşısında söylenecek sözümüz olduğu için buradayız” diyen Arıkan, sendikanın taleplerini şöyle sıraladı: Hakkımız olan asgari ücret farkının verilmesini istediğimiz için buradayız. Belediyede çalışma saatlerinin eşitlenmesi adına %65 işçinin çalıştığı gibi bizlerde haftalık 40 saat çalışmak istediğimiz için buradayız. Uygun bir yemek ücreti almak için buradayız. Daha önce özgür Toplu iş Sözleşmeler olup, şimdi bizler gibi bu Toplu İş Sözleşmesine dahil olan otopark çalışanlarının haklı talepleri için buradayız”

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “İnsan onuruna yakışır çalışma şartları ve ücret talebi için bir araya geldik ve grev kararımızı asıyoruz. Umuyoruz ki 28 Mayıs'ta greve çıkmadan önce karşılıklı anlayışla Belediye Yönetimi ile TİS bağıtlanarak hepimiz için iyi bir sonuca ulaşabiliriz. Çünkü seçme seçilme özgürlüğünün ayaklar altına alındığı hukuk ve adaletin görmezden geldiği bu karanlık günlerde birbirimizle kavga etmeye değil dayanışmaya ihtiyacımız var.”