17 Mayıs 2024 Cuma

JKŞ Hesekêli kadınları 8 Mart'a çağırdı

8 Mart hazırlık çalışmaları kapsamında Hesekê'nin Mışerfa mahallesinde etkinlik düzenleyen JKŞ'liler, "Rojava devrimi kadın devrimidir, bu bayrağı yükseltelim. Direniş özgürleştirir" dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin hazırlıklarını "Rojava devrimi kadın devrimidir. Devrimi koru" sloganıyla sürdüren Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), Hesekê'nin Mışerfa mahallesindeki okulda halk etkinliği gerçekleştirdi. 

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte JKŞ adına konuşan Fadia Sido, 8 Mart'ın tarihçesini hatırlattı. Sido, 1857'de New Yorklu tekstil işçisi kadınların direnişinden Rusya'da "Ekmek ve Gül" sloganıyla devrime yürüyen kadınların tarihi hakkında bilgi verdi. Sido, "Kadınların isyan ruhu bize mücadele dolu bir tarihi miras bıraktı" dedi. Halen kadınlara dayatılan yaşam koşullarının aynı olduğunu dile getiren Sido, "Kadınların kendi mücadele tarihinden öğrenerek direnişi daha da büyüteceklerine inancımız sonsuzdur" diye konuştu.

Rojava devriminin başından itibaren bir kadın devrimi olarak geliştiğini vurgulayan Sido, "Kadın devrimimizle, erkek egemenliğine karşı kendi gücümüzle ilerledik. Hayatın her alanında kadınların ne kadar güçlü olduğunu gösterdik. Sadece erkeklerin işi olarak gösterilen yönetim ve savaşçılık alanlarında kadının gücünü kanıtladık. Kadınlar kendi cinslerine yönetmeyi ve komutanlaşmayı hediye etti. DAİŞ barbarlığını yendi. Tüm kadınlar bu devrimi koruma ve geliştirmeye çalışmalıdır" ifadelerini kullandı.

'TOPRAKLARIMIZI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
İşgalci Türk devletinin saldırılarına ve kadın direnişine dikkat çeken Sido, "Nasılki Kobane'de Arin Mirkanlar, Saryalar, Efrin'de Avesta Xaburlar Türk devletinin korkulu rüyası olduysa Serekaniye'de de kadınlar kahramanca direndi. Türk devleti yine ilk olarak kadınları hedef aldı. Hevrin Xelef şahsında tüm kadınlara saldırdı. Biz de buradan haykırıyoruz Hevrin, Avesta, Arin, Sarya, Raperin olup topraklarımızı özgürleştireceğiz" dedi

Hesekêli kadınlara çağrı yapan Sido şunları söyledi: "Özgürlük özgür topraklarda var olur. Özgürlüğümüz için direnmeliyiz. Devrimimizi korumak için direnmeliyiz. Rojava devrimi kadın devrimidir, bu bayrağı yükseltelim. Direniş özgürleştirir."

Etkinlik genç kadınlar adına yapılan konuşma ile devam etti. Ardından dengbejler söylendi, genç kadınlar ve çocuklardan oluşan koro etkinliğe renk kattı. Etkinlik halaylarla son buldu.