19 Mayıs 2024 Pazar

Jinwar belgeselinin galası yapıldı

Qamişlo Mihemed Şêxo Kültür Merkezinde Jinwar kadın köyüne ilişkin belgesel filminin galası yapıldı. Yoğun ilginin olduğu galaya kadınların katılımı dikkat çekti. Gösterimin ardından söz alan yönetmen Nadya Derwîş, Jinwar köy projesinin önemini ve bu projeyi neden belgeselleştirdiklerini anlattı.

Bir kadın devrimi olan Rojava Devriminde bugüne kadar kadınlar için bir çok ilk hayata geçirildi. Bunlardan biri de Jinwar kadın köyü projesinin hayata geçirilmesi oldu.

2017 yılında temelleri atılan ve 25 Kasım 2018'de yapımı tamamlanan Jinwar kadın köyü projesi, Rojava Film Komünü tarafından bir belgeselde ele alındı. Rojava Film Komünü bünyesinde çalışan sinemacı ve sanatçı kadınlar tarafından projelendirilen belgeselin yönetmenliğini ise genç sinemacı yönetmen Nadya Derwîş üstlendi.

10 Mart'ta Jinwar köyünde yaşayan kadınlarla ilk gösterimi yapılan filmin galası ise 6 Mayıs'ta Qamişlo'da bulunan Mihemed Şêxo Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Galaya Jinwar köyü kadın meclisinin yanı sıra kurum temsilcilerinden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

Gala programı açılış konuşmasıyla başlatıldı. Devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ardından belgesel gösterimine geçildi. Gösterimin ardından belgeselin yönetmeni Nadya Derwîş söz alarak Jinwar köyünün önemini ve neden belgesel film yapmak istediklerini anlattı. Gala "Jin Jîyan Azadî" sloganları ile bitirildi.

'JİNWAR KÖYÜ KADIN EMEĞİ İLE İNŞA EDİLDİ'
Film projesi ile ilgili ETHA'ya konuşan yönetmen Nadya Derwîş, Jinwar köyünün en önemli ve ilgi çekici yanının sadece kadınların emeğiyle inşa edilmesi olduğunu vurguladı. Bunun sinemacı ve sanatçı kadınlar için de önemli bir nokta olduğunu ifade eden Nadya Derwîş, bu nedenden dolayı Jinwar projesinin bir filmle tarihe belge olarak geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sinemacı ve sanatçı kadınlar olarak Ortadoğu ve özellikle Rojava'da ilk kez hayata geçirilen bu projenin filmleştirilmesi sorumluluğunu aldıklarını belirten Nadya Derwîş, bu belgesel projesiyle Jinwar'ın bir parçası olmak istediklerini dile getirdi.

Jinwar'ı dünya halklarına ve kadınlara ulaştırmak istediklerini söyleyen Nadya Derwîş, şöyle devam etti: "Birçok kişinin, kadının emeği geçti bu projeye. Birçok farklı ülkeden de kadınlar gelerek Jinwar projesinde yer aldılar, bu projeden bir fikir edindiler. Şu ana kadar bu proje için birçok basın kurumu geldi, haberler, röportajlar yapıldı. Ama şimdiye kadar bir film projesi yapılmamıştı. Haber olunca geçici oluyor ama film olduğunda tarihe kalıcı bir belge olarak kalıyor, böylece bu projeyi her tarafa yayabiliriz. Bugün burada galasını yaptık, ama önümüzdeki günlerde diğer bütün kentlerde daha geniş gösterimlerini yapacağız. Ayrıca Kürt Film Festivalinde de gösterime girdi."

Galası Qamişlo'da yapılan filmin önümüzdeki günlerde diğer kentlerde de gösterimlerinin yapılması planlanıyor.