18 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir'de işten çıkarmalara tepki: İşçinin sabrını sınamayın

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Genel-İş Sendikası'na üye İZENERJİ ve İZELMAN'da çalışan üyelerinin "güvenlik soruşturması" bahanesiyle işten çıkarılmasına tepki gösterdi. Ege Bölge Temsilcisi Sarı, kimsenin doğruluğu kanıtlanmamış istihbari bilgilerle işten çıkarılamayacağını belirterek, 675 sayılı kanun koşullarının aranmasının tamamen keyfi olduğunu vurguladı.

DİSK/Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZENERJİ ve İZELMAN'da çalışan 15 üyesi, 17 işçinin, "güvenlik soruşturmasından geçemedikleri" iddiasıyla İzmir Valiliği'nin kararı üzerine işten çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı. 

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde yapılan açıklamaya, işten çıkarılan işçiler de katıldı. 

Açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 969 sayılı KHK ile taşeronlarda çalıştırılan işçilerde, çok sayıda koşulun yanı sıra devlet memurları için araran koşulların da arandığını söyledi. Sarı, Merkezi İdareye kadrolu geçişte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun atama şartları tartışmalıyken, 657 sayılı kanun içinde tanınmamış ve tanımlanmamış belediye şirketlerine geçiş için 657 koşullarının aranmasının hukuki temeli olmayan keyfi bir uygulama olduğunu belirtti.

'DOĞRULUĞU TARTIŞILIR BİLGİLERLE İNSANLARI İŞİNDEN EDEMEZSİNİZ'
DİSK üyesi 15 kişinin hukuk dışı bir şekilde güvenlik soruşturması bahanesiyle işinden edildiğini kaydeden Sarı, "Güvenlik soruşturmalarında yargı kararı ile mahkum olup olmamalarına bakılmaksızın kişiler hakkında subjektif değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz. Cezalar şahsidir, kimse yakınının veya akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz" dedi. 

'İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN SABRINI SINAMAYIN'
Zaten güvenlik soruşturmalarının kamu görevlileri için 4045 sayılı güvenlik soruşturması kanununda düzenlendiğine dikkat çeken Sarı, şöyle devam etti: "Güvenlik soruşturması bahanesiyle yapılan hukuksuz ve keyfi işçi kıyımına son verilsin. Her türlü hukuksal ve demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdürecğeğiz. Yandaş basın ile hedef göstererek DİSK'in sabrını, işçi sınıfın sabrını, emekçinin sabrını sınamayın."

NE OLMUŞTU? 
İBB'ye bağlı İZENERJİ ve IZELMAN da çalışan 17 kişi İzmir Valiliği'nin kararı ile "güvenlik soruşturmasından geçemedikleri" iddiasıyla işten çıkarıldı. İşçiler, 8 aydır belediye bünyesinde çalışıyordu.