17 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'de HDP'nin Elazığ için yapmak istediği eylem de engellendi

HDP İzmir İl Örgütü, Elazığ'a yardım göndermelerinin engellenmesini protesto etmek istedi, ancak o eylemleri de valilik kararı ile engellendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'nün, Elazığ için topladığı yardımların gönderilmesi de engellendi. İl Örgütü, engellemeyi protesto etmek istedi ancak ona da izin verilmedi.

Konak Sümerbank önünde yapılmak istenen açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da katıldı. Polis, açıklama yapılmasına izin vermedi. Kitlenin dağılmasını ve sadece Kemalbay'ın açıklama yapmasına izin vereceğini belirtti. Kemalbay ile polis arasında bir süre tartışma yaşandı.

HDP üyeleri, alkış ve sloganlarla engellemeyi proteste etti. Kitlenin etrafını saran polis, "Kanala değil depreme bütçe" yazılı pankartı yırtmaya çalıştı. 

KEMALBAY: EYLEMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ
HDP üyeleri bir süre sonra İl binasına geçerek basın açıklaması yaptı. Burada konuşan HDP Milletvekili Kemalbay, açıklamalarının valiliğin kararı ile keyfi bir şekilde engellendiğini belirtti. Kemalbay, "Sokakta olmaya devam edeceğiz" dedi.

Elazığ'da 41 kişinin ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen Kemalbay şöyle devam etti: "Türkiye bir deprem ülkesi ama bu bilinçle değil, kâr ve rant hırsıyla yönetiliyor. Kanal İstanbul Projesi, ekolojik yıkım projesidir, Kentliyi yerinden yurdundan etme projesidir. Deprem için harcanmayan kaynakların, kanala harcanması planlanıyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Kaynakların halkın canını koruyacak önlemlerin alınması için kullanılmasını, hükümetin bu sorumluluğunu yerine getirmesini bir kez daha dile getirecektik. Fakat İzmir Valiliği tarafından hukuksuz bir şekilde engellendik. İzmir Valiliği bilsin ki, eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Onlar istedikleri kadar engellesinler. Biz mücadelemizde ısrarlı bir şekilde devam edeceğiz."

HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur, İçişleri Bakanlığının HDP'yi engellemekte kararlı olduğunu söyledi, "Partimize yönelik ciddi bir engelleme söz konusu. Buna karşı başta İzmir halkı olmak üzere tüm demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.