7 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de 33'ler anıldı: Kobanê sana yine geliriz

İzmir'de düzenlenen anmada Suruç katliamının failinin belli olduğu kaydedildi, AKP-MHP iktidarının katliamdaki rolüne dikkat çekildi. Hakikat ve adalet mücadelesinin süreceği vurgulanan anmada, gerçek sorumlular yargılanan kadar mücadelenin süreceği de vurgulandı. 

Suruç katliamının  9. yılında İzmir'de Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapıldı. Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı, "33'lerin anısıyla Suruç için hesap sormaya" pankartının açıldığı anma, 33'ler şahsında devrime can suyu olanlar anısına saygı duruşuyla başladı. 

Saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan, Adnan Yücel'in "Biz kazanacağız" şiiri okundu. 

TÜRKAY: SARAY REJİMİNİN KATLİAMDA NASIL AKTİF ROL OYNADIĞINI BİLİYORUZ
Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekillerinin de katıldığı anmada ilk sözü Suruç yaralılarından Koray Türkay aldı. Suruç katliamı anmasına yönelik saldırılara işaret eden Türkay, "Bunun bir anlamı var. Çok iyi biliyoruz, biz bu katliamın mağdurları olarak, tanıkları olarak o günden bugüne saray rejiminin bu katliamda nasıl aktif rol oynadığını" dedi. Hakikat ve adalet için mücadelenin süreceğini vurgulayan Türkay "İyi ki varız. Suruç için adalet herkes için adalet" sloganıyla konuşmasını tamamladı.  

ÇUBUK: BU KATLİAMIN FAİLİ BELLİ
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcu Gül Çubuk da Suruç katliamının failinin belli olduğunu kaydetti. Çubuk, "Yargılama sürecinde fail de ortadan kaybedildi, adalet de yok edildi. Yürüttüğümüz mücadele şunun içindir; katliamlarınıza boyun eğmiyoruz, korkmuyoruz sokaklardan çekilmiyoruz halkların kardeşliği, eşitliği, barışı için adalet ve özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

'ADALET MÜCADELESİ YÜRÜTENLER OLARAK ONURLANDIK'
Okunan basın metninde ise, "Aradan geçen 9 yılda onlar için yürüttüğümüz adalet mücadelesi bize güç verdi. Benken biz olduğumuz, onların yoldaşlarıyla çoğaldığımız 9 yıl. İsimlerini birer meşale gibi taşıyıp adalet mücadelesi yürütenleri gördükçe daha da onurlandık. Başta bu meydan olmak üzere mezar başlarında yaptığımız anmalarda, mahkeme salonlarında ve yaptığımız etkinliklerde bizi yalnız bırakmadılar" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamanın ardından "Suruç için adalet herkes için adalet", "Kobanê sana yine geliriz", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla Gündoğdu Meydanına yüründü. Burada Suruç şehitleri anısına denizine karanfil atılmasıyla anma son buldu.