18 Nisan 2024 Perşembe

İZBB evde bakım işçileri: Verilen sözler tutulana dek mücadeleyi sürdüreceğiz

İzmir'de işten çıkarılan belediyeye bağlı evde bakım işçileri, belediye yönetiminin kendilerinin işe geri alınacağı yönündeki sözünü tutmaması üzerine yeniden eyleme başladı. İşçiler, "Bize 'bekleyin' diyorlar ama açlık, yoksulluk beklemiyor" ifadelerini kullandı.

İzmir'de işten çıkarılan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İZBB) evde bakım işçileri, işe geri alınacakları yönünde kendilerine verilen sözün tutulmaması üzerine yeniden belediye binası önünde eyleme başladı.

"Taşeron zulmüne son! İşimizi geri istiyoruz" pankartı açılan eylemde işçiler adına basın açıklamasını Sevgi Esen okudu. 31 işçinin 21 Temmuz'da bir mesajla işinden çıkarıldığını ve 1 ay boyunca belediye binası önünde eylemde olduklarını hatırlatan Esen, belediye başkanı Tunç Soyer'in 17 Eylül'den itibaren işlerine geri başlayacakları sözünü vermesi üzerine eylemi sonlandırdıklarını ancak bugüne kadar sadece 5 işçinin geri alındığını aktardı.

"17 Eylül'ün üzerinden tam 75 gün geçti, bunca zamandır bekletiliyor olmamızın bir izahı yok. Bahar bitti kış geldi çözüm yok! Verilen bir tarih yok! Söylenen tek şey 'bekleyin.' Biz de diyoruz ki açlık, yoksulluk beklemiyor! Kira, faturalar, mutfak beklemiyor! Kış, kıyamet beklemiyor! Bize işimizi geri verin" diyen Esen, 5 yıldır evde sağlık ve bakım biriminde hizmet ürettiklerini kaydetti.

Mücadelelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini duyuran Esen, kendilerine "çürük elmalar" diyerek işten çıkartan, taşeron düzeni içinde kuralsız çalıştıran, söz verip oyalayan belediye yöneticileriyle uzlaşmayacaklarını, helalleşmeyeceklerini vurguladı. Tunç Soyer'e seslenen Esen, "İşimizi geri kazanana, ekmeğimizi yerden kaldırana kadar bizi karşınızda göreceksiniz! Bize kışta kıyamette 'bekleyin' diyen tuzu kuru anlayışa karşı onurumuzu korumak için mücadelemizi yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

Bundan sonra beklemeyeceklerinin altını çizen Esen, İZBB yönetimini sözünü tutmaya ve sorumlu davranmaya çağırdı.

Esen, şöyle devam etti: "Taşeron çalışmaya, güvencesiz, sosyal haklardan mahrum çalışma koşullarına son verilene kadar; evde sağlık ve bakım hizmetini üreten işçilerin kadrolu olarak istihdam edilene kadar; 31 işçi de eksiksiz işe geri alınana kadar direneceğiz, dayanacağız ve inanıyoruz ki birleşe birleşe kazanacağız!"

Eylem boyunca, "Evde bakım işçisi köle değildir", "İşimizi geri istiyoruz", "İşçiler burada başkan nerede" sloganları atıldı.