14 Kasım 2024 Perşembe

İYİ Parti'nin 'Suriyelileri Geri Gönderme Çalıştayı'dan göçmen karşıtılığı çıktı

İYİ Parti 'Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı' düzenledi. Çalıştayın açış konuşmasını yapan Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray "Suriyelilerin evine dönmesine ilişkin somut ve uygulanabilir bir plan ortaya koydu diye hiç kimse tarafından ırkçılıkla suçlanamaz" dedi. Ancak çalıştaydan Suriyeli göçmenlere yönelik ayrımcı öneriler çıktı.

İYİ Parti, Ankara'da Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı'nın düzenledi. Çalıştay, İYİ Parti iktidar olduğu durumda, 4 milyonu aşkın Suriyeliyi nasıl geri göndereceği planını hazırladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray yaptı. Çıray, "İYİ Parti'nin 'iyileştirilmiş' ibaresiyle davet ettiği güçlendirilmiş parlamenter sistemin sürdürüleceği yeni anayasada, her insanın insan olmak bakımından eşit değer taşıdığı, kanunlar önünde aynı derecede ve şekilde eşit olduğunu en kesin dille ifade edebilecektir. Böyle bir parti, sırf Suriyelilerin evine dönmesine ilişkin somut ve uygulanabilir bir plan ortaya koydu diye hiç kimse tarafından ırkçılıkla suçlanamaz ve bu kimsenin de haddi olamaz. Bunu kim yapmaya yeltenirse, biz de onları birtakım kirli ve ahlaksız amaçlarını kamufle etmek ve etmeye çalışmakla suçlarız" diye konuştu.

"Suriyeliler'in, AKP iktidarlarının yürüttükleri çok yanlış dış politikanın kaçınılmaz sonucu olarak burada" olduğunu söyleyen Çıray, Suriyelilerden 'mülteci' olarak söz edilmesinin de Türkiye'deki varlıklarına kalıcılık kazandırma politikalarının örtülü ifadesi şeklinde tanımladı. Erdoğan'ın seçimler döneminde Suriyelilerin ülkelerine döndürüleceklerine dair açıklamalarını bir taşla iki kuş vurmaya yönelik olduğunu söyleyen Çıray şöyle devam etti:

"İlkinde vatandaşlarımızın, 'Suriyelilerin' adeta vatandaşlık üstü imtiyazlarla teçhiz edilmesinden duyduğu rahatsızlığın sandığa yansımasını önleme amaçlı basit bir seçim stratejisiydi. İkincisinde ise şartları ve zamanlaması bakımından problemli olan bir operasyona genel bir milli desteği sağlamayı hedeflemişti. Nitekim İYİ Parti olarak biz de deklare edilen koşullarda kendimizi harekata destek vermek zorunda hissettik. Bu esasen bile bile lades demekti. Çünkü bu harekatın ilan edilen hedeflere ulaştırılmasına, Sayın Cumhurbaşkanına 'özel tehditte' bulunma cüretini gösteren süper dostlarının müsaade etmeyeceğini görüyorduk. Ancak sayın Cumhurbaşkanı elindeki medyanın yüzde doksanına tekabül eden ağır propaganda ve beyin yıkama mekanizması sayesinde gerçekleri olanca çıplaklığıyla Milletimize aktarmamızın önünü kesiyordu."

KAYITSIZ SURİYELİLER SINIRDIŞI EDİLECEK
Çalıştayın ardından açıklanan sonuç bildirgesini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener açıkladı. "Hazırlık Dönemi", "Eve Dönüş Süreci" ve "Tamamlayıcı Adımlar" başlıklı üç aşamadan oluşan plana göre İYİ Parti iktidar olursa, Suriye yönetimiyle aracısız görüşme başlatacak, kayıtsız Suriyeliler sınır dışı edilecek, bayram için ülkelerine gidenlerin geri dönmesine izin verilmeyecek.

İYİ Parti'nin göçmen karşıtlığı üzerinden oluşturduğu önerileri şöyle:

BİRİNCİ AŞAMA: HAZIRLIK DÖNEMİ
1. "Açık Kapı Politikası" uygulamasına son verilecek.

2. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere, vatandaşlık verilmeyeceği ilân edilecek.

3. Suriye yönetimi ile aracısız resmi görüşmeler daha fazla gecikmeden başlatılacak.

4. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin sahip olduğu ruhsatsız işyerleri kapatılacak, ruhsatlı olan ticari kuruluşlar ise denetlenecek. Denetimlerde bulunacak kaçak mallara el konulacak, ayrıca bunların ülkemize girişlerinin önlenmesi için gerekli tedbirler hızlı bir biçimde alınacak.

5. Haksız rekabeti önlemek için Geçici Koruma Altındaki Yabancı İşletmecileri kapsayacak bir geçici mükellefiyet kanunu çıkartılarak; çalışanlardan sigorta katkı payı alınıp, vergi kesintisi yapılacak.

6. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin veri tabanında kayıtlı bulunan bilgilerinin doğruluğu teyit edilecek; varsa eksikliklerin giderilmesi için gerekli adımlar atılacak. Güney illerimizden başlayarak tüm il, ilçe ve köylerde denetimler başlatılacak; böylece Türkiye'de bulunan kayıtsız Suriyelilerin tamamı tespit edilerek, sınır dışı edilecek.

7. Bayram ziyareti, ticaret veya çeşitli nedenlerle ülkelerine giden Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye'ye dönüşlerine, mevcut kanunlara uygun olarak izin verilmeyecek.

8. Suç işleyen Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler, yasalarımızın öngördüğü cezaları çektikten sonra, yine yasalarımız uyarınca sınır dışı edilecek ve Türkiye'ye tekrar kabul edilmeyecek.

İKİNCİ AŞAMA: EVE DÖNÜŞ SÜRECİ
1. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından, geri dönüş sürecine paydaş olabilecek Kamu Kurum ve Kuruluşları ile eş güdüm sağlanarak, "Geri Dönüş Strateji ve Eylem Planı" ivedilikle hazırlanacak.

2. Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye'ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartlar oluşturulacak.

3. Türk, Rus ve İran Dış İşleri Bakanlarının 31 Ekim 2019 tarihinde Cenevre'de yapmış oldukları üçlü açıklamada öngörüldüğü üzere, çatışmaların sona erdiği yerleşim yerlerinden Türkiye'ye gelen Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin vatanlarına geri dönmeleri için, Geçici Koruma Yönetmeliği'nin 11. maddesi gereği bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılarak, süreç başlatılacak.

4. Geçici Koruma Altındaki iki milyon Suriyeli için 53 milyar Euro büyüklüğünde bir yatırımla güvenli bölgede kurulması planlanan, 60 ilçe, 280 köy projesinden hemen vazgeçilecek, Suriye vatandaşları için yapılacak villaların faturasının, kendisi kirada oturan vergi mükellefi Türk vatandaşlarının omuzlarına bindirilmesine engel olunacak.

5. Ülkemizde herhangi bir kaydı olmayan Suriyeliler için 3 aşamalı bir "Sınır dışı Prosedürü" hazırlanacak.

6. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin vatanlarına geri dönüş süreci ve bu süreçte kendilerinin atması gereken adımlar, kamu spotları ve çeşitli iletişim uygulamaları ile duyurularak sürecin pürüzsüz işlemesi sağlanacak.

7. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 96. maddesi uyarınca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü eşgüdümü altında belediyelerin de geri dönüş sürecinde aktif görev almaları sağlanacak.

8. Belediyelerde yapılması beklenen geri dönüş başvuruları ile devamında başlayacak yolculuk işlemleri için yapılması gerekenlerin tarif edildiği bir süreç çalışması yapılacak, belediyelerde bu işler için görevlendirilecek personele gerekli eğitimlerin verilmesi Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından sağlanacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: TAMAMLAYICI ADIMLAR
1. Geri dönüş süreci ile ilgilenecek bir Birim kurularak, doğrudan Belediyelere yapılacak başvuruların tek merkezden izlenebilmesi ve gerekebilecek önlemlerin doğru zamanda alınabilmesi amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm sağlanacak.

2. Belediyelere yapılacak geri dönüş başvuruları üzerine yolculuk işlemlerinin tarif edileceği bir süreç çalışması başlatılacak ve Belediyelerde bu amaçla ayrıca oluşturulacak birimlerdeki personele gerekli eğitimin verilmesi sağlanacak.

3. Sürecin sağlıklı işletilebilmesi amacıyla Belediyelerce ilgili birimlere ihtiyaç duyulacak sayıda personel görevlendirmesi yapılacak.

4. Belediyelerin yürüttüğü, ancak İçişleri Bakanlığı talimatı ile engellenen, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin iş yerlerini denetleme çalışmaları yeniden başlatılıp, belediyeler arasında bu konudaki farklı uygulamalar giderilecek. Böylece, ticari faaliyetlerde Türk esnafı aleyhine oluşan haksız rekabetin önüne geçilecek.

5. Merkezî olarak hazırlanacak "Geri Dönüş Eylem Planında" belirlenecek önlemlerin eksiksiz uygulanması ve uygulamaların düzenli bir biçimde denetlenmesi sağlanacak.