21 Mayıs 2024 Salı

İÜ öğrencileri rektörü uyardı: Sırada boykot var

İÜ öğrencileri yemekhanede yaşanan sorunlara ilişkin eylemlerine devam ediyor. Beyazıt Merkez Kampüs'üne yürüyüş yapan öğrenciler gerçekleştirdikleri basın açıklaması ve serbest kürsüde, okullarının rant elde yeri olmadığını vurgulayarak, isteklerinin kabul edilmediği durumda boykot örgütleneceği mesajını verdi.

İstanbul Üniversitesi'nde (İÜ) yemekhanelerden 2 Ocak'ta kahvaltının kaldırılması ve indirimli öğün sayısının bire düşürülmesinin ardından eylemler sürüyor. İÜ Sağlık Kültür Spor Dairesi Başkanlığı Yemekhane Salonu önünde bir araya gelen öğrenciler Beyazıt Merkez Kampüsü'ne yürüdü. Burada açıklama yapıldıktan sonra, serbest kürsü kuruldu. Açıklamaya farkıl üniversitelerden de öğrenciler destek verdi.

Eylemde, "Mahmut ak elini ekmeğimizden çek", "Mahmut pabucu yarım çık dışarı oynayalım", "Aç kaldık, susuz kaldık terk etmedik Beyazıt'ı" ve "Diren İstanbul Marmara seninle" dövizleri ve "Müşteri değiliz öğrenciyiz" pankartı açıldı.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Onur Poyraz, öğrencilerin ve ailelerinin ekonomik krizin getirdikleriyle baş etmek zoruna olduğuna dikkat çekti ve "Hiçbir gelirimiz olmamasına rağmen ayın her günü bütçe hesabı yapıyoruz. Acaba iş bulabilecek miyiz diye endişelenirken, acaba kredi borcumuzu ödeyebilecek miyiz derken şimdi de diğer öğüne para verebilecek miyiz diye düşünmek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

'KAMU KURUMLARI KAR ELDE ETME YERİ DEĞİLDİR'
İÜ öğrencileri olarak alınan karara karşı ses çıkarmaya devam edeceklerini vurgulayan Poyraz, Kanal İstanbul'a ve rektörün yaptığı kutlamalara bütçe varken, öğrencinin yemeğine bütçe olmadığını söyledi. Poyraz, "Bizler 3,5 lirayı bile zor karşılarken bir kamu okulunda yemeğe 18,5 lira vermek istemiyoruz. Kamu kurumları kar elde etme yeri değildir" dedi.

Dün dilekçe vermek istediklerinde yaşanan polis saldırısını hatırlatan Poyraz, isteklerinin kabul edilmediği bir durumda sonuna kadar haklarını savunacaklarını belirtti.

'BİRKAÇ KURUŞA YEMEK YİYEN ÖĞRENCİDEN Mİ, EMEKÇİDEN Mİ TASARRUFA GİDİLECEK'
Açıklamadan sonra kurulan serbest kürsüde şu başlıklar öne çıktı:

- Birkaç kuruşa yemek yiyen öğrenciden mi, asgari ücretle çalışan emekçiden mi tasarrufa gidecek rektörlük? Üniversitenin 6 bakanlıktan büyük bütçesi var, bu bütçe nereye gidiyor?

- Dün anayasal haklarımızı kullanarak dilekçe vermek istedik ve polis tarafından engellendik. Yine dün 40 işçi yemekhaneden atıldı. Bizim mücadelemizi onlarla ortaklaştırmamız gerek.

- Bugün okulun son günü, gelip hep birlikte 2. dönemde gücümüzü birleştirelim. Etkili bir şekilde boykot örgütleyelim. Üniversitenin asıl sahiplerini onlara gösterelim. Rektörün yalanlarına karnımız tok. Biz öğrenciler olarak kararı kabul etmediğimiz gibi öğrenci konseyinin de bizi temsil etmediğini belirtiyoruz.

'MÜŞTERİ DEĞİL ÖĞRENCİYİZ'
Serbest kürsüden sonra öğrenciler, "Müşteri değil öğrenciyiz" ile "Bu daha başlangıç mücadele devam" sloganlarını attı ve polis ablukası eşliğinde okula giriş yaparak dilekçelerini rektörlüğe teslim etti.