25 Kasım 2024 Pazartesi

İstanbul Tabip Odası: Hacamat çocuk istismarı olarak kabul edilmeli

Son dönemde bebek ve çocuklara yönelik hacamat uygulamasında artışa dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, uygulamanın bilimsellikten uzak olduğunu belirterek, çocuk istismarı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Tabip Odası, Cağaloğlu'nda bulunan binasında bebek ve çocuklara yönelik hacamat uygulaması hakkında basın toplantısı düzenledi.

'HACAMAT UYGULAMASI SAĞLIĞA ZARARLI'
Sosyal medyada artan hacamat uygulamaları mesajlarına karşı uyarıda bulunan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hacamatın sağlık açısından zararlı olduğunu ve çocuk istismarı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir inceleme başlattığına dair haberlerin basına yansıdığını belirten Küçükosmanoğlu, sürecin detaylarına ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti. Küçükosmanoğlu, geçmişte uygulanan bu tür yöntemlerin olumsuz sonuçlar doğurduğunu ve modern tıbbın bu tür uygulamaları terk ettiğini vurguladı. 

'ÇOCUK İSTİSMARI OLARAK KABUL EDİLMELİDİR'
Hacamatın kökeninin binlerce yıl öncesine dayandığını ve yaygın olarak uygulandığını ifade eden Küçükosmanoğlu, hacamatın herhangi bir bilimsel temele dayanmadığını ifade etti. Küçükosmanoğlu, bebekler ve çocuklar için bu uygulamaların kesinlikle uygun olmadığını ve çocuk hakları çerçevesinde çocuk istismarı olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Toplumun büyük kısmının bu tür uygulamalara inanmadığını belirten Küçükosmanoğlu, tereddüt yaşayanları uyarmak istediklerini söyledi ve çocukları koruma çağrısında bulundu. 

'HEKİMLER DEĞERSİZLEŞTİRİLDİ'
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, hekimlere yönelik son dönemde yaşanan saldırılara tepki göstererek, bu saldırıların sebebinin hekimlerin değersizleştirilmesi olduğunu vurguladı.

AŞILAMA ORANLARINDA DÜŞÜŞE DİKKAT ÇEKİLDİ
Çokuğraş, çocuk sağlığının önemine dikkat çekti ve son zamanlarda çocuk aşılama oranlarında yaşanan düşüşün, kızamık ve boğmaca vakalarının artışına neden olduğunu belirtti. Çokuğraş, aşılara karşı çıkanların yeni doğan bebeklerin topuklarından kan alınarak doğumsal metabolik hastalıklarını belirlemek amacıyla yapılan taramalara da karşı çıktıklarını ifade etti. Bu uygulamaların hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayan Çokuğraş, "Son dönemde bilimsel etkinliği ve güvenliği kanıtlanmamış yöntemlerin çocuklara uygulanmaya başladığını görüyoruz. Bu tip uygulamalar, çocuklara geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Çocuk hekimleri olarak, çocuklarımızı her türlü olumsuz etkiden korumak en önemli görevimizdir" dedi.