6 Mayıs 2024 Pazartesi

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: Metalde grev kazanacak

5 Şubat'ta greve çıkacak olan Birleşik Metal-İş Sendikasına üye 11 bin işçiye destek için Kadıköy'de eylem yapan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, "Bütün işçileri, emeğiyle geçinen herkesi metal işçilerinin grevine sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 5 Şubat'ta greve gidecek olan metal işçilerine destek için Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Metalde grev kazanacak. Yaşasınsınıf dayanışması" pankartının açıldığı eylemde "işçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Zafer direnen metal işçilerin olacak" yazılı dövizler taşındı.

MADALYONUN BİR YÜZÜNDE PATRONLAR DİĞER YANINDA İŞÇİ VE EMEKÇİLER VAR
Eylemde basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, "Patronların yayınlarına veya şirketlerin raporlarına baktığınızda büyümeden, yeni yatırımlardan ve ihracat rekorlarından bahsettiklerini göreceksiniz. Siyasi iktidarın çevresine kümelenmiş ailelerin hayatlarındaki zenginlik, şatafat ve gereksiz harcamalar zaten her gün karşımıza çıkıyor. Kamu ihalelerini alan şirketlerin yandaş vakıflara yaptıkları bağışlar arttıkça artıyor. Bu zenginleşme, şatafat ve israf madalyonun sadece bir yüzü" dedi.

Madalyonun diğer yüzünde ise işçilerin, yoksulların, emeğiyle geçinenlerin olduğunu vurgulayan Saygılı, "Faturalarımız her ay yükseliyor, ekmeğimiz her gün küçülüyor. Temel ihtiyaçlarımıza sürekli zam geliyor. Sabahın köründe yollara düşüyoruz. Fabrikalarda işyerlerinde saatlerce çalışıyoruz. Kötü koşullarda iş kazalarıyla/iş cinayetleriyle burun buruna çalışıyoruz. Tatil nedir, izin nedir bilmeden, emeklilik hayali kuramadan çalışıyoruz. Kamu çalışanlarına üç kuruş, asgari ücretliye beş kuruş zammı dayatıyorlar. Hakkını arayanı işten atıyorlar, sendika faaliyetlerini engelliyorlar, bizi işsizlikle tehdit ediyorlar" diye belirtti.

Bu cenderenin içinde metal işçileri metal patronlarıyla toplu sözleşme masasına oturduğunu hatırlatan Saygılı, patronların yine toplu iş sözleşmesi masasına dayatmalarla ve tehditlerle geldiğini söyledi. Patronların gerçek olmayan enflasyon rakamlarını öne sürdüğünü ifade eden Saygılı, "İşçilerden yine fedakârlık istediler. İnsanca yaşamaya yetecek maaş isteyen işçilerle adeta kurban pazarlığı yapmak istediler. Grev yasaklarına, keyfi uygulamalara ve Anayasa ihlallerine güvendiler" diye kaydetti.

Saygılı, "Metal işçileri yoksullaşmayı durdurmak istiyor, sefalet ücretlerine ve kölelik koşullarına karşı çıkıyorlar. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler patronların bütün dayatmalarına karşı grev iradesini ortaya koydu. Greve çıkmak, üretimden gelen gücünü kullanmak işçilerin en temel hakkı ve en güçlü savunma aracıdır. 5 Şubat'ta başlayacak, 41 fabrikada 11 bin işçiyi kapsayacak bu grev 130 bin metal işçisini ve ardından bir çığ gibi bütün sanayi işçilerini, işçi sınıfının bütününü etkileyecektir" diye konuştu.

BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN GREV KARARINI DESTEKLİYORUZ
İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri çatısı altında toplanan sendikalar, meslek örgütleri, emekten yana siyasi partiler, dernekler, örgütler olarak Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçilerin aldığı grev kararını yürekten desteklediklerinin altını çizen Saygılı, "Bütün işçileri, emeğiyle geçinen herkesi metal işçilerinin grevine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Düşük ücret politikalarına, grev yasaklarına karşı fabrika önlerinde, sokaklarda meydanlarda metal işçilerinin yanında olacağız" dedi.