23 Ekim 2024 Çarşamba

İsrail'in silah tedarikçisi BAE Systems, İstanbul'daki SAHA EXPO fuarında

Filistin ve Lübnan'a dönük saldırılarını sürdüren siyonist İsrail'in silah tedarikçilerinden biri olan Birleşik Krallık menşeili silah şirketi BAE Systems, Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul'da organize edilen SAHA EXPO fuarında yer alıyor.

SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) desteklediği, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Bakırköy'de bulunan İstanbul Fuar Merkezinde 22-26 Ekim tarihlerinde düzenleniyor.

390'ı yurt dışından olmak üzere binin üzerinde silah şirketinin katıldığı fuarda, Birleşik Krallık menşeili, dünyanın en büyük silah şirketlerinden biri olan BAE Systems de yer alıyor.

BAE Systems, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yoğun olarak kullandığı, M109 Howitzer obüslerini ABD'de üretiyor. Bu obüslerden atılan top mermilerinin bazıları, kullanılması savaş suçu olarak kabul görülen beyaz fosfor içeriyor.

BAE Systems ayrıca, İsrail'in F-15, F-16 ve F-35 savaş uçakları için elektronik füze fırlatma kitleri ve diğer parçaları da üretiyor.

Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik 1 yılı aşkın süredir devam eden soykırım saldırıları, Birleşik Krallık'ta yer alan BAE Systems merkezi ve fabrikaları önünde defalarca protesto edilmiş ve hükümetin BAE Systems'ın ihracat lisansını yasaklaması istenmişti.

FUARIN İLETİŞİM ORTAĞI ANADOLU AJANSI HABERLEŞTİRMİŞTİ
SAHA EXPO'nun global iletişim ortağı olan Anadolu Ajansı da, BAE Systems'ın İsrail'e olan silah tedariğini, ayrıca şirketin darbe ve insan hakları ihlalleri yapılan ülkelere yaptığı silah ihracatını haberleştirmişti.

Anadolu Ajansı, Silahlı Şiddete Karşı Eylem (Action on Armed Violence-AOAV) direktörü Iain Overton'la röportaj yapmış ve AOAV raporuna göre BAE Systems'in dünyanın yüzde 48'ine tekabül eden 93 ülkeye silah ve savunma sanayisi ürünleri sattığını belirtmişti.

AA'nın haberine göre, son 10 yılda darbe ya da darbe girişimi gerçekleşen 17 ülkenin 9'una silah sattığı kesinleşen ya da rapor edilen BAE Systems, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın insan hakları konusunda izlemeye aldığı 32 ülkeden 13'üne de satış yaptı. Şirketin satış yaptığı resmi olarak bilinen 81 ülkeden 29'u ise son 10 yılda silahlarını sivillere karşı kullandı.

İsrail'in Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten sonra BAE Systems hisselerinde yüzde 12'lik artış kaydedildi.