İSPER işçileri: Sefalet sözleşmesini asla imzalamayacağız

DİSK/Enerji-Sen'de örgütlenen İSPER A.Ş. işçileri, sefalet ücreti dayatmasına karşı mücadeleyi büyüteceklerini haykırdı.
Disk'e bağlı Enerji- Sen, İBB'ye bağlı İski ve İgdaş'da çalışan işçiler sefalet ücretine karşı İSKİ Genel Müdürlükleri önünde eylem düzenledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSPER A.Ş.'de taşeron olarak çalışan ve DİSK/Enerji-Sen'de örgütlenen İSKİ ve İGDAŞ işçileri, sefalet ücreti dayatmasına karşı İSKİ Genel Müdürlüğü önünde toplandı. Eylemde, Bu sözleşmede enerji işçileri kazanacak" pankartı açıldı.
ATSIZ: BUGÜN 50 NOKTADA, YARIN İSTANBUL'UN HER YERİNDEYİZ
Dayatılan sefalet sözleşmesine karşı İstanbul'un 50 noktasında açıklama yaptıklarını ifade eden Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, eylem ve yürüyüşlerinin engellenmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Atsız, "Herkes şunu böyle bilsin, bu fotoğraf salı günü göreceğiniz fotoğraf. O yüzden bizimle o masada oturanlar, bize o sefalet ücretlerini dayatanlar şunu iyi bilsinler: Bugün 50 noktadayız, yarın İstanbul'un her noktasındayız, yolumuz açık yolumuz aydın" dedi.
ERBAŞ: SEFALET SÖZLEŞMESİNİ ASLA İMZALAMAYACAĞIZ
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 51. gününde olduklarını aktaran Enerji-Sen örgütlenme uzmanı Ozan Erbaş, "İstanbul'un 50 noktasında çeşitli basın açıklamaları gerçekleştirdik. İşçi arkadaşlarımızın hepsi toplu iş sözleşmesi sürecine sahip çıktıkları gibi aynı zamanda üretimden gelen gücünü kullanacağının habercisi. Burada toplu iş sözleşmesinin tıkanmasından dolayı bize dayattıkları 1.500 liralık ücretten kaynaklı isyan ediyoruz. Sabahleyin 50 noktadan uyardık ve dedik ki bu ücretleri kabul etmeyeceğiz. Bu sefalet sözleşmesini asla imzalamayacağız" dedi.
'ASGARİ ÜCRETİN BİRAZ ÜSTÜNDE BİR MAAŞLA HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ'
İşçilerin yaptığı basın açıklamasında, "İstanbul'da ortalama kira ücretleri 20.000 TL'yi aşmış durumda. Market raflarında temel tüketim ürünlerine, faturalarımıza yansıyan su, gaz ve elektrik gibi zorunlu ihtiyaçlara her gün zam üstüne zam geliyor. Bu koşullarda bizler, ortalama asgari ücretin biraz üstünde bir maaşla hayatta kalmaya, ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz. Buna rağmen, gece gündüz demeden, yazın sıcağında, kışın soğuğunda 16 milyon İstanbulluya kesintisiz hizmet sunmaya devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
'MÜCADELEMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ'
TİS görüşmelerinde müzakere heyetinin 3 bin 558 enerji işçinin taleplerini 51 gündür bıkmadan, usanmadan dile getirdiği kaydedilen açıklamada, patronların işçilerin sesine kulak tıkadığı vurgulandı.
Açıklama, şöyle devam etti: "Biz, müzakere heyetimizin savunduğu taleplerin ilk günkü gibi arkasındayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre, İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 82 bin 880 TL. Buna rağmen, işverenlerimizin teklif ettiği maaş 32 bin ila 33 bin lira arasında. Bu teklif, bizim için sadece rakamlardan ibaret değil; geçim sıkıntısını, borçları, tükenmişliği ve umutsuzluğu simgeliyor. Biz sadaka değil, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Ailelerimizin bizden beklentileri var, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak istiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak için geri adım atmadan mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Sefalet ücretlerini asla kabul etmiyoruz."
Eylem boyunca, "Sadaka değil toplu sözleşme", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Direne direne, direnişten zafere", "Yaşasın işyeri komiteleri", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı.