19 Nisan 2024 Cuma

İşçi Emekçi Birliği: İnsanca yaşanacak bir ücret için mücadeleye

İşçi Emekçi Birliği, yarın başlayacak asgari ücret görüşmelerinde masada yer alacak Türk-İş bürokratlarının işçi düşmanlıklarını teşhir etti ve insanca yaşanacak, yoksulluk sınırının üzerinde bir asgari ücret için işçi ve emekçilerin örgütlü mücadele yürütmek zorunda olduğunu vurguladı.

7 Aralık'ta başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen İşçi Emekçi Birliği, sermayeden yana AKP-MHP iktidarı ve sarı sendika Türk-İş ortaklığına karşı insanca yaşanacak bir ücret için mücadele çağrısı yaptı.

"İnsanca yaşanacak bir ücret için mücadele edelim! Ücretli kölelik düzenini yıkmak için birleşelim" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Okan Karaçam okudu. 

Asgari ücret tartışmalarının yıl boyu sürdüğüne işaret eden Karaçam, geçen sene "45 yılın acısını çıkartacağız" diyen Türk-İş başkanının bu sene "kırmızı çizgimiz 7 bin 785 TL" dediğini ancak Türk-İş'in bile yoksulluk sınırını 25 bin 365 olarak belirlediğini hatırlattı.

Sermayedarların ise hayat pahalılığı ve kriz koşullarını fırsata çevirmek için her adımı attığını kaydeden Karaçam, "Sermayedarlar; asgari ücret masası kurulmadan Kamu Garanti Fonu'ndan düşük faizli kredi alma, sigorta primi teşviki, işsizlik sigortası fonu başta olmak üzere işçi ve emekçilerden kesilen primlerle oluşan tüm fonları daha fazla yağmalama garantisini aldılar. AKP iktidarının bakanları da asgari ücret görüşmeleri başlamadan sermaye çevrelerinin isteklerinin önemli bir kısmını yerine getirmiş bulunuyor" dedi.

Faturanın işçi ve emekçilere kesildiğinin altını çizen Karaçam, işçi ve emekçilere sefalet koşulları dayatılırken Türk-İş başkanının bu gerçeğin üstünü örtmek ve sermayedarlara yaranmak için hareket ettiğini dile getirdi. "Yaşananlar, masanın işçi ve emekçilerin taleplerini bastırmak, açlığı gösterip sıtmaya razı etmek için kurulduğunu bir kere daha gösteriyor" diyen Karaçam, bu esnada yoksulluğun giderek derinleştiğini vurguladı.

"Bu bir kötü yönetim değil, yanlış ekonomi politikası değil. Bu bilinçli bir tercihtir. Devlet sermayedarların devletidir ve her adımıyla onların çıkarını gözetmektedir. Bu gerçek bütçe görüşmelerinde de karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullanan Karaçam, asgari ücret görüşmeleri masasından işçi ve emekçiler lehine bir şey çıkmayacağını kaydetti. İşçilerin kendi kaderini eline alması için örgütlenmesi gerektiğinin altını çizen Karaçam, şöyle devam etti: "Bizim elimizde hayatı yaratan, üretimden gelen gücümüz var. Bu gücü örgütlü mücadeleyle buluşturup ücretli kölelik düzenini bertaraf edebiliriz. Buradan tüm işçi ve emekçilere bir kere daha sesleniyoruz. Gelin bu oyunu hep birlikte bozalım. Birilerinin bizim adımıza karar vermesine, bizleri sefalete mahkum etmesine izin vermeyelim, geleceğimize sahip çıkalım."

Karaçam, İşçi Emekçi Birliği olarak asgari ücrete dair görüşlerini şöyle sıraladı:
🔹"Asgari ücret işçi sendikalarının açıkladığı yoksulluk sınırının altında kalamaz! Yoksulluk sınırı Kasım ayında 25 bin 364 lira olarak açıklanmıştır. Bu rakamın da gerçeği yansıtmadığını hatta her an arttığını biliyoruz.
🔹Asgari ücreti işçi düşmanı bir komisyon belirleyemez! İşçilerin büyük çoğunluğunu ilgilendiren bir ücrette işçi sınıfının söz ve eylem hakkı olmalıdır.
🔹Eğitim, sağlık, barınma, en temel insan hakkıdır ücretli olamaz! Gıda, giyim, su, elektrik, doğalgaz harcamaları insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanır!
🔹İş ve gelir güvencesi olmayan kimse kalamaz! Esnek, güvencesiz, kuralsız çalıştırmalarla çalışma saatleri her geçen gün artmaktadır. 12-14 saatlere varan mesailer hem işçileri düşük ücrete hem de işsizliğe mahkum etmektedir.
🔹Sermaye sahipleri sürekli bir şekilde vergiden muaf tutuluyor. Bizlerin maaşı vergi dilimlerinden kesintilere uğruyor. Tüm ücretli çalışanlardan dolaylı, dolaysız vergi alınması durdurulmalıdır. Vergiler halkı sömüren sermaye sahiplerinden alınmalıdır.
🔹Asgari ücret, bir insanın alabileceği en düşük ücrettir ve bugün artık toplumun tamamını ilgilendirmektedir. Emekli aylıkları da dahil hiçbir ücret asgari ücretin altında kalamaz.
🔹Çocuklarımız okullarda aç kalamaz, en az bir öğün ücretsiz yemek! Açıklanan enflasyonla, hissedilen, gerçek enflasyon arasında 5 kat fark vardır. Geçtiğimiz yıl sadece elektrik ve doğalgaza toplamda 9 kez zam gelmiştir. Ancak ücretler aynı oranda artmamıştır. Milyonlarca çocuğumuz okula aç gidip aç dönmektedir."

Karaçam son olarak insanca yaşanacak bir asgari ücret için 17 Aralık saat 17.00'de İşçi Emekçi Birliği olarak Kadıköy İskele Meydanında düzenleyecekleri eyleme herkesi davet etti.

Eylem boyunca, "Yaşasın sınıf dayanışması", "Kahrolsun ücretli kölelik düzeni", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.