25 Kasım 2024 Pazartesi

Irmak, 'Cumhurbaşkanına hakaret' davasının düşürülmesini istedi

Milletvekilliği düşürülen HDP'li Selma Irmak, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşmasında, konuşmasının eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek, davanın düşürülmesini talep etti.
Milletvekilliği düşürülen HDP'li Selma Irmak hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla açılan davanın 5. duruşması, Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Duruşmaya, Kandıra 1 No'lu F Tipi HApishanesi'nde tutuklu olan Irmak, SEGBİS ile katılırken, avukatları da duruşmada hazır bulundu. Irmak, daha önce ifade vermediği için duruşma kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasıyla başladı, savunma ile devam etti.
 
DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ İSTENDİ
 
Duruşmada savunma yapan Irmak, siyasetçi olduğunu, 24, 25 ve 26. yasama döneminde milletvekilliği yaptığını hatırlatarak, çözüm sürecinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "buzdolabına kaldırıldı" sözlerinin ardından çatışmaların başladığını ve cenaze haberlerinin geldiğini belirtti. Irmak, sorunu diyalog ve müzakere ile çözmek varken, bunun çatışma ve güvenlikçi politikalar ile çözmenin doğru olmadığını söyledi. Muhalif bir siyasetçi olarak yaptığı konuşmanın siyasi bir eleştiri niteliğinde olduğunu ifade eden Irmak, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsına bir hakaret söz konusu olmadığını, siyasetçilerin sert de olsa eleştirilere katlanması, sabır göstermesi gerektiğini vurguladı. Irmak, suçlama konusu yapılan sözlerini bir siyasetçi olarak hakaret amacıyla değil, ölümlerin yaşanması ve çatışmaların olmaması için söylediğini dile getirerek, davanın düşürülmesini talep etti. 
 
Avukatı Reyhan Yalçındağ ise Irmak'ın siyasi eleştiri hakkını kullandığı belirterek, ülkenin partili cumhurbaşkanı sistemine geçtiğini, Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda iktidar partisinin başkanı olduğuna dikkat çekerek, muhalefet partisi üyesi Irmak'ın, Cumhurbaşkanı'na yönelik yaptığı konuşmanın siyasi eleştiri niteliğinde olduğunu, suç unsuru taşımadığını söyledi.
 
Irmak'ın diğer avukatları da müvekkillerinin Kürtçe yaptığı konuşmanın yanlış çevrildiğini belirterek, konuşmanın çözümü ve çeviri için bilirkişiye gönderilmesini talep etti.
 
Ara kararını açıklayan mahkeme, Irmak'ın konuşmasının bilirkişiye gönderilmesi yönündeki talebi reddetti.
 
Mahkeme, Irmak ve avukatların bir sonraki celsede davanın esası hakkında savunma yapmaları için duruşmayı Ekim ayına erteledi.