24 Nisan 2024 Çarşamba

'İranlı kadınların rejimine karşı verdiği özgürlük mücadelesinin yanındayız'

Politik islamcı faşist molla rejimi tarafından katledilen Mahsa (Jîna) Amini için Konak iskelesinde eylem yapan İzmir Kadın Platformu üyeleri, İran'lı kadınlara destek için saçlarını kestiler, "İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği özgürlük mücadelesinin yanındayız" dediler.

İzmir Kadın Platformu, politik islamcı faşist molla rejimi tarafından katledilen Mahsa (Jîna) Amini için Konak iskelesinde eylem yaptı.

"İran'da Türkiye'de her yerde özgürlük" pankartının yanı sıra Mahsa (Jîna) Amini fotoğrafları taşındı. "Jin, jiyan, azadî", "İranlı kadınlar yalnız değildir", "Yaşasın kadın dayanışmamız", "Zeng, zendegi, azadî" sloganlarının atıldığı eylemde kadınlar, İran'daki kadınların özgürlüğü talebiyle performans dansı sergilendi. Ardından "Jin, jîyan, azadî" sloganı eşliğinde saçlarını kestiler.

Eylemde basın açıklamasını İzmir Kadın Platformu adına Nuray Öztürk okudu. Öztürk, "Mahsa (Jîna) Amini'nin katledilmesinin ardından İranlı kadınların başlattığı ve dalga dalga İran sokaklarına yayılan protestolar, Molla rejiminin tüm baskı ve yasaklamalarına rağmen devam ediyor" dedi.

Kadınların bütün baskı, yasak ve katliamlara karşı özgürlük isyanının yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Öztürk, "İran'da Molla rejiminin baskı ve şiddet politikalarının yarattığı zorlukları birlikte sırtlayan hareketler birbirini tamamlıyor. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri boykota, öğretmenler ve akademisyenler greve çıktı. İran'da petrol, şeker ve çelik gibi birçok farklı iş kolunda üretim yapan fabrikaların işçi konseyleri grev kararı aldı. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda. Türkiye'de ise dayanışma büyüyor" diye belirtti.

Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: "İranlı kız kardeşlerimizi katledilecekleri, en iyi ihtimalle tutuklanıp işkenceye maruz kalacakları biline biline geri gönderme ile tehdit eden, bir gecede İstanbul Sözleşmesini fesih ederek kadın düşmanlığını tescilleyip; eşitlik ve özgürlük haklarımıza saldıran tek adam rejimine sözümüz var;  Ne kız kardeşlerimizden vazgeçeriz ne de eşitlik ve özgürlük haklarımızdan. Geri gönderme merkezinde tutulan İranlı kadınları serbest bırakın!

"İran'dan Türkiye'ye, faşist otokratik rejimlere, bedenlerimizi ve yaşamlarımızı hedef alan ahlak dayatmalarına karşı eşitlik ve özgürlük isyanını büyütüyoruz. İran sokaklarında kitleselleşen 'Jin, jîyan, azadî” sloganını İzmir'den yükseltiyoruz.

"İzmir'de geçen hafta yaptığımız eylemle başörtüsünü çıkarıp yakarken, 'Şeriat işte bu, bugün benim başımda yarın sizin' diyen İranlı kadının, İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği özgürlük mücadelesinin yanındayız."