21 Mayıs 2024 Salı

İran'ın vurduğu ABD üslerine ait uydu fotoğrafları yayınlandı

İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak Ayn el-Esad üssüne füzelerle yaptığı saldırının uydu fotoğrafları yayınlandı.

Ortadoğu'da yayın yapan ABD merkezli TV kanalı El Hurra, Ayn el-Esad üssünün vurulma anının görüntülerini yayınladı. İran Devrim Muhafızları Ordusu, saldırıyı balistik füzelerle gerçekleştirdiği öğrenildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusunun, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne füzelerle düzenlediği saldırı sırasında, füzelerin bazı parçaları, üssün yakınındaki Anbar eyaletinin El Bağdadi nahiyesinin kırsal alanına düştü.

İran, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak dün sabah saatlerinde Irak'taki ABD üslerini vurdu. İran 80 ABD askerlerinin öldüğünü açıklarken Başkan Donald Trump yönetimi ve Pentagon saldırılardan hiçbir ABD askerinin zarar görmediğini duyurdu. Trump vurulan tesislerin aldığı zararı da "minimal" olarak nitelendirdi. Trump, füzelerin hedefi olan üslerle ilgili 'hala ayakta duruyor gibi görünüyor' ifadelerini kullandı.

El Asad üssünde görev alan Amerikalı bir yetkili, üstte yalnızca bir hangarın zarar gördüğünü açıklamasına rağmen, saldırı öncesi ve sonrasında çekilmiş uydu görüntüleri ise alınan hasarı gözler önüne serdi. 

İran, ABD'nin Irak'ta Enbar eyaletindeki Ayn el Esad hava üssüne ve Erbil'de Amerikan askerlerinin bulunduğu noktalara en az 22 füze atmış, 80 ABD askerinin öldüğünü duyurmuştu.

Ayn el Esad hava üssünde, Saddam Hüseyin'in devrildiği 2003 yılından bu yana Amerikalı askerler yer alıyor. Üste, bin 500 Amerikan ve koalisyon askeri bulunuyor.