18 Ekim 2024 Cuma

İran rejiminin politik kadınlara baskısı artarak sürüyor

Pexşan Ezîzîye Özgürlük Kampanyası adına yapılan açıklamada, Pexşan Ezîzî'nin 100 gündür avukat ve ailesiyle görüştürülmediği belirtildi. Ayrıca Ezîzî'nin idam cezasının iptali için bir kez daha talepte bulunuldu.

Rojhilat'ın Mahabad kentinden olan Pexşan Ezîzî, Ağustos 2023'te İran güçleri tarafından gözaltına alınmış ve ardından Tahran Mahkemesi tarafından ayaklanmaya katıldığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı.

Pexşan Ezîzîye Özgürlük Kampanyası, sosyal medya hesapları üzerinden Ezîzî'nin durumu hakkında bilgi paylaştı. Açıklamada Ezîzî'ye verilen aile ve avukatla görüş yasağının üzerinden 100 gün geçtiği belirtildi. Açıklamada, "Pexşan Ezîzîye verilen idam cezasının derhal iptal edilmesini ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

İRAN REJİMİNİN POLİTİK KADINLARA DÖNÜK BASKISI SÜRÜYOR
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HERANA) yer alan habere göre, Bokan nüfusuna kayıtlı 3 çocuk annesi Zehra Sacdinya isimli Kürt kadına "devlete karşı propaganda" suçlamasıyla Bokan Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Zehra Sacdinya, mayıs ayında Bokan'daki Rejimin istihbarat örgütü olan İtlaat tarafından çağrıldıktan sonra gözaltına alınıp, Urmiye'ye gönderilmiş ilk sorgunun ardından kefaletle serbest bırakılmıştı.