7 Temmuz 2024 Pazar

İnşaat işçileri TOKİ'nin ücret gasbına karşı direnişe geçti

TOKİ ve Çalışkan İnşaat'ın Mersin Akdeniz'deki kentsel dönüşüm projesi şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinin ücretleri gasp ediliyor. Soluğu Ankara'daki TOKİ Genel Merkezi önünde alan İnşaat-İş üyesi işçiler, ücretlerini alana kadar her yeri eylem alanına çevireceklerini duyurdu. Firma yetkililerinin talebi üzerine yapılan görüşmede yarın sabah inşaat işçilerinin haklarının yapılacağı taahhüdü verildi. İnşaat-İş, bu sözün üzerine yarın sabaha kadar eyleme ara verdi. 

Devletten her türlü desteği alan inşaat patronları şantiyelerde "orman kanunları" uyguluyor. İş Hukukuna göre 5 ve üzerinde işçi çalıştıran patronun elden ödeme yapması yasak. Ancak inşaat patronları bu yasağı çiğneyerek işçiye banka üzerinden asgari ücret yatırıyor ve çoğunlukla elden ödemesi gereken ücretleri gasp ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şantiyeleri çoğunlukla denetlemeyerek ya da hukuksuzluğa göz yumarak inşaat işçilerinin haklarının gasbına zemin hazırlıyor. 

TOKİ ŞANTİYESİNDE ÇALIŞAN İNŞAAT İŞÇİLERİNİN ÜCRETLERİ GASP EDİLDİ
Mersin Akdeniz'de yüklenicilerin TOKİ ve Çalışkaner İnşaat olduğu kentsel dönüşüm projesi şantiyesinde çalışan inşaat işçilerinin hakları gasp edildi. Maaşları ödenmeyen inşaat işçileri bayramı parasız geçirdi. İşçilerin üyesi olduğu İnşaat-İş Sendikasının görüşmeler ve iradesi sonucu işçilerin asgari ücretleri ödendi ancak elden verilmesi gereken hakları ödenmedi. 

TOKİ, ELDEN ÖDEMELERİ GASP EDECEKLERİNİ AÇIKLADI
Bunun üzerine İnşaat-İş üyeleriyle birlikte Ankara'ya gitti. İnşaat-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Özgür, TOKİ le yapılan görüşmede "elden verilecek ödemelerin yapılmayacağı"nın söylediğini aktardı. "Bunu kabul etmiyoruz, tüm haklarımızı alana kadar Ankara'yı terk etmeyeceğiz" diyen Özgür, TOKİ'ye ait her yeri ve bakanlıkların önünü eylem alınan çevireceklerini duyurdu. 

'GÖZALTINA MI ALDIRACAKSINIZ ÇAĞIRIN ÇEVİK KUVVETİ'
İnşaat-İş ve üyeleri geceyi Kurtuluş Parkında geçirdi. Sabahın erken saatlerinde TOKİ Genel Merkezi önüne giden inşaat işçileri, kendilerini oyalamaya çalışan yetkililere tepki gösterdi. Yetkililerin gözaltı tehdidine de şu yanıtı verdi işçiler: "Bayramda parasız yolladılar, parkta yatıyoruz. Çocuk mu kandırıyorsunuz; herkesin çoluğu çocuğu var. Gözaltına mı aldıracaksınız? Çağırın çevik kuvveti, aldırın gözaltına.

TOKİ'nin sorunu bir telefonla çözebileceğinin altını çizen inşaat işçileri, "TOKİ'nin şantiyede bir dünya malzemesi var. Bizim burada alacağımız 2 milyon ya var ya yok. Adamın (patronun) yüz milyonluk malzemesi var belki" ifadelerini kullandı.

'DİLEKÇE YAZIN' KANDIRMASINA TEPKİ 
Öte yandan TOKİ Genel Merkez'de bulunan yetkililer işçileri "dilekçe yazın, sorun çözülür" diye kandırmaya çalıştı. Buna tepki gösteren işçiler, "Sorunun çözümü dilekçe değil. TOKİ, çağırır firmayı der ki hesap yapsın, sendikadan da hesap ister. Hesapları karşılaştırır" dedi. 

EYLEME ARA VERİLDİ
Firma yetkililerinin talebi üzerine yapılan görüşmede yarın sabah inşaat işçilerinin haklarının yapılacağı taahhüdü verildi. İnşaat-İş, bu sözün üzerine yarın sabaha kadar eyleme ara verdi.