27 Temmuz 2024 Cumartesi

İliç raporu: 13 şirket yetkilisi ve ÇED olumlu raporu verenler asli kusurlu

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Altın madeninde 9 işçinin katillerini tespit etmek için hazırlanan ikinci bilirkişi raporu yayımlandı. Raporda üst düzey şirket yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 13 kişinin ve madene ÇED olumlu kararı veren yetkililerin asli kusurlu olduğu tespitine yer verildi. Savcılık raporda adı geçen 13 kişi hakkında gözaltı kararı almak yerine, bu kişileri ifadeye çağırmakla yetindi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçi tonlarca siyanürlü toprak altında kaldı. Katliamın üzerinden 100 günü aşkın süre geçmesine rağmen 5 işçiye hala ulaşamadı. Konuyla ilgili tartışmalar sürerken katliamı ilişkin ikinci bilirkişi raporu yayımlandı. Yeni bilirkişi raporu şirket yöneticilerini ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına imza atan kişileri asli kusurlu ilan etti.

Raporda, "Olayın meydana gelmesinde; proje yönetim mekanizmasının doğru/işler şekilde kurulmamış olmamasının, Faz 4B olarak kapasite artışına gidilmiş olmasının ve hazırlanan projedeki tasarım eksiklik/hatalarının bulunmasının, işletme aşamasında proje tasarım kriterlerinin yetersiz takip edilmesinin, Faz 5 inşaatı sırasında, yığın liçine yakın mesafede ve yüksek miktarda patlayıcı kullanılarak yapılan patlamanın yığın liçine olası hasar risklerinin belirlenmemesinin, uyarı sistemlerinin yetersiz olmasının ve çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasının etkili olduğu" ifadeleri yer aldı.

13 YETKİLİ HAKKINDA 'ASLİ KUSURLU' KARARI
Tamamlanıp soruşturma dosyasına sunulan 260 sayfalık bilirkişi raporunda, 13'ü asli 39 kişinin kusurlu olduğuna dair tespit yer aldı.

Raporda, Maden Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen SSR Mining Global Projeler Başkan Yardımcısı John Harmse, Anagold Ülke Müdürü Cengiz Yalçın Demirci, Anagold Operasyon Müdürü Iain Ronald Guille, Anagold Sürdürülebilir Yatırım Projeleri Müdürü Shaun Schwartz, Anagold Kıdemli Geoteknik Mühendisi Ali Rıza Kalender, Maden Operasyon Şefi Fuat Yılmaz, İSG Müdürü Selçuk Çiftlik, Proje Koordinatörü Ömer Ardıç, Operasyon Direktörü Kenan Özdemir, Tasarım Mühendisleri Luis Quırındongo ve Vinh Luu Le Kontrol Mühendisi Kevin Gunesh, Delme Patlatma Mühendisi Muhammed Kılıç'ın asli kusurlu olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca şirketin üst düzey başkan yardımcısı Bill Mc Nevin'in de arasında olduğu birçok proje müdürü ve mühendisin de aralarında olduğu 26 kişinin de tali kusurlu olduğu ifade edildi.

ÇED OLUMLU KARARI VERENLER DE KUSURLU
Raporda ayrıca Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Kararı veren yetkililerin asli kusurlu olduğuna karar verilerek, kazada kaçınılmazlık unsuru bulunmadığı da ifade edildi.

SAVCILIK 5 KİŞİNİN TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Savcılık, bilirkişi raporunda asli kusurlu olduğu tespit edilen 13 kişi gözaltına aldırmak yerine ifadeye çağırmakla yetindi. Savcılık aynı zamanda halen dosya kapsamında tutuklu bulunan ve bilirkişi raporunda kusursuz oldukları tespitine yer verilen mühendis Şenol Demir, Kaan Murat Akpolat ve Hüseyin Üstündağ ve tali kusurlu olan Murat Bayraktar ve Operasyon Direktörü Abdulkadir Cansız'ın tahliyesini talep etti.