23 Nisan 2024 Salı

İl Sağlık Müdürlüğü'ne promosyon tepkisi

Tüm çalışmalarına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü'nün promosyon görüşmelerinde bankalardan yana tutum almasına tepki gösteren SES Antalya Şubesi, il sağlık müdürlüğünün tutumunun kabul edilemeyeceğini kaydetti ve "Biz SES olarak diğer tüm sendikaları ortak paydada mücadeleye, Antalya İl Sağlık Müdürlüğünü ise önerilerimizi dikkate alması için tüm sendikalarla birlikte şeffaf bir görüşme ile süreci yönetmeye davet ediyoruz" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi, İl Sağlık Müdürlüğü'nün promosyon görüşmelerinde bankalardan yana tutum almasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, her alanda artarak hissedilen ekonomik krizin yanı sıra yetkilerin de sermaye odaklı politikalarından tüm emekçiler gibi sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin de etkilendiğini kaydetti. Bankaların sadece 2022'nin ilk 8 ayında geçen yıla kıyasla karını beşe katlarken emekçilerin alım gücünün artmak bir yana gerilemeye devam ettiğini söyleyen İçöz, "Antalya‘da 2018 yılında 5 senelik imzalanan anlaşma karşılığı ödenen 4 bin 500 ila 6 bin lira geçen süre zarfında pula dönüşmüştür. Emekçilerin hakkının erimesine göz yuman, anlaşmayı feshetmekten imtina eden İl Sağlık Müdürlüğü duyumlarımıza göre bu kez de tamamen bankaların lehine olan bir anlaşma imzalamak istemektedir" dedi.

Antalya'da 13 binin üzerinde sağlık emekçisi olduğunu hatırlatan İçöz, bu sayının bankalar için çok ciddi bir kar marjı sağladığına dikkat çekti. Bankaların maaş kartıyla beraber kredi kartı yolladığını ve emekçiler bu kartları kullandıkça kar elde ettiğini de ekleyen İçöz, "Banka işlem hacmini yüz bin kişi arttırarak anlaşmalı firmalardan daha fazla komisyon talep edip kar eder. Hepsinden öte emekçiler yatan maaşın bir kısmını bankada tutmaya devam eder, bankalar emekçilerin maaşını bankada tutmasıyla kredi isteğinde bulunan firma ve kişilere kredi vererek kar eder. Bu yadsınamaz ar kaynaklarına rağmen bankalar, yetkililerden aldıkları destekle ücretlerimizden elde ettikleri karı göz ardı edip komik ihale teklifleri ile karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Emeklerinin değersizleştirilmesini ve alım gücünün enflasyon karşısında mum gibi erimesine sessiz kalmayacaklarının altını çizen İçöz, yürüttükleri mücadeleye rağmen altı dönemdir toplu sözleşmelerde emekçilerin sadakaya muhtaç hale getirilen yetkili sendikaların sessizliğinin, bakanlığın ise önce anlaşmayı üzerine alıp sonra sessizliğe bürünerek yaptığı oyalama taktiği ve promosyon sözleşmelerini il sağlık müdürlüklerine bırakmalarının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Sürecin şeffaf olmadığının altını çizen İçöz, şöyle devam etti: "Bankalar lehine olan sözleşmeleri kapalı kapılar ardında görüşmeler yaparak süreci şeffaf yürütmeyen yetkili sendika Sağlık Sen ve İl sağlık Müdürlüğünün tutumu anlaşılır gibi değil. Defalarca görüşme randevu talebimize ret cevabı verilmiştir.  Biz SES olarak diğer tüm sendikaları ortak paydada mücadeleye, Antalya İl Sağlık Müdürlüğünü ise önerilerimizi dikkate alması için tüm sendikalarla birlikte şeffaf bir görüşme ile süreci yönetmeye davet ediyoruz."