7 Eylül 2024 Cumartesi

İktidarın ideolojik eğitim müfredatına karşı fiili meşru eylem çağrısı

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ismiyle açıklanan gerici, dinci ve toplumsal cinsiyet eşitliğine savaş ilan eden müfredata ilişkin çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü yan yana geldi. Eğitim Sen Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında, müfredatın derhal geri çekilmesi istendi. Toplantıda, müfredat geri çekilmediği takdirde ülke geneline yayına bir fiili meşru eylemlilik sürecinin başlayacağı ilan edildi. 

Eğitim Sen Genel Merkez'de iktidarın siyasi programı ve ideolojik görüşüne uygun olarak hazırlanan yeni müfredatı reddetti. Müfredatın bilimsel olmadığının altını çizen Eğitim Sen, müfredatın derhal geri çekilmesini istedi. Müfredat geri çekilmediği takdirde okullar kapanmadan ülke geneline yayılan bir fiile meşru eylemlilik sürecinin başlayacağı uyarısı yapıldı. 

'YÜZYILIN GERİSİNDE BİR MÜFREDAT'
26 Nisan 2024 tarihinde "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ismiyle kamuoyuna açıklanan müfredatın tarihi yeni olsa da yüzyılın gerisinde olduğunu kaydeden Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, söz konusu müfredatın bakanlık tarafından imzalanarak onaylandığını anımsattı. Müfredata yönelik eleştiri ve öneriler için bir hafta süre verildiğini, sürenin az olduğuna itiraz edenlerle dalga geçer gibi sürenin on güne çıkarıldığını belirten Irmak, hazırlanışının on yıl sürdüğü iddia edilen müfredat için on gün süre verilmesine tepki gösterdi. 

Müfredata ilişkin onlarca kişiyle çalıştay yapıldığı ancak bu kişilerin kim olduğuna, nerede yapıldığına yönelik soruların savuşturulduğuna dikkat çeken Irmak, "Bu kadar çok öneri ve görüşü, bu kadar kısa sürede nasıl değerlendirdiler, bu görüş ve önerilerin neler olduğuna dair bütün sorular havada kaldı. Her şeyin ne kadar kurgu ve ciddiyetsiz, formalite olduğunu, bir orta oyunu oynadıklarını bu süreçte net bir şekilde gördük. Oysa ülkenin eğitim müfredatı hazırlanıyor. Ülkeyi yönetenlerin ve bakanlığın çok ciddiyet ve samimiyetle ele alması; eğitim bileşenlerini akademisyenleri, eğitim uzmanları, eğitim sendikaları, eğitim fakülteleri yan yana gelerek bir müfredat hazırlaması gerekirdi. Diğer yandan değişim gerekçeleri, ihtiyaç analizleri, eğitim programını hazırlama teknikleri ve benzeri adımların hiçbir yapılmamıştır" dedi. 

'HIZLA UYGULAMAYA SOKMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Pilot uygulamaya gerek kalmadan, önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında müfredatın uygulanacağına dikkat çeken Irmak, sürecin hızlı uygulanması sürecine ilişkin ise şunları söyledi: "Müfredat bilime ve bilimsel gerçeklere savaş açtığı içindir. Laik eğitim ve laik yaşamı hedef aldığı için. Cumhuriyet'in aydınlanmacı değerlendirin ortadan kaldırdığı için. Cinsiyetçi olup toplumsal cinsiyet eşitliğine yer vermediği için. Toplumsal ve kültürel çeşitliliği yok saydığı için. Eğitimi piyasaya açmak, kamusal eğitimi ortadan kaldırmak için, öğrencileri belirsizliğe umutsuzluğa ve geleceksizliğe sürüklediğini gizlemek için. Sınav odaklı eğitim sistemine devam ederek öğrenci yeteneklerini beceriler üzerilerine değil değerler üzerinden gerici bir yöntemle ölçmek için eğitimi bütün olarak dincileştirme ve bütün okulları imam hatip müfredatlarıyla eşleştirmek için, birleştirici bütünleştirici ortak yurttaş bilinci yerine ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı olduğu içi çok hızlı bir şeklide toplumdan bu özelliklerini gizleyerek hemen uygulamaya sokmak istiyorlar."

'FİİLİ MEŞRU EYLEMLERİMİZİ ÜLKE GENELİNE YAYACAĞIZ'
Ayrımcı, kutuplaştırıcı, gericileştirici, dinsel eğitimi içeren müfredata karşı; Eğitim Sen, KESK ve KESK'e bağlı 11 işkolu, CHP, DEM Parti, Sol Parti, EMEP, SYKP, Yeşil Sol Parti, Halkevleri, Laiklik Meclisi, Eğit-Der, Alevi Bektaşi Federasyonu, PSKAD, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Veli-Der, Öv-Der, İHD, Öğretmen Sendikası olarak birlikte mücadele yürüteceklerinin altını çizen Irmak, iktidarı ve bakanlığı söz konusu müfredatın derhal geri çekilmesini istedi. Irmak, aksi halde tüm bu kurumlarla birlikte fiili meşru eylemliliklerini tüm ülkeye yayacaklarını duyurdu.