21 Mayıs 2024 Salı

İHD yetkililere seslendi: Devrim Ayık'ı serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi, 409. F Oturmasında, yüzde 76 engelli olan bağırsak zehirlenmesi hastası tutsak Devrim Ayık'ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Ankara'da ise Hastu Mapuslara Özgürlük İnisiyatifi, Deniz Şahin'in sağlık durumuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturması'nın 409.'sunu hasta tutsak Devrim Ayık için düzenlendi.

İHD binasının önünde yapılan eylemde açıklama yapan  İHD İstanbul Yöneticisi Leman Yurtsever, Antalya L Tipi Hapishanesi'nde bulunan 1991 doğumlu Devrim Ayık'ın, nadir görülen ve tedavisi olmayan bir hasatlık olan CHRON yani bağırsak zehirlenmesi hastası olduğunu belirtti. Ayık'a, ağrılarını dindirmek ve kanserin gelişmesini engellemek için iki haftada bir 'HUMİRA' iğnesi yapıldığını belirten Yurtsever, Ayık'ın şimdiye kadar iki kez ameliyat olduğunu ve bağırsağından bir metre kadar kesildiğini söyledi.

Yurtsever, hastalığın gelişimini asgariye indirmek için özel beslenme diyeti yapması gerektiğini ancak hapishane koşulları nedeniyle bunu yapamadığı için Ayık'ın hastalığının ortaya çıktığını ve ağırlaştırıldığını belirtti. Yurtesever, Ayık'ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Ayık 19 Ocak 2020'deki avukat görüşüne tekerli sandalye ile getirilmiştir. Avukatların verdiği bilgiye göre yürüyemiyor, sürekli öksürüyor, sürekli ağız ve burun kanaması var. Devrim Ayık, temel ihtiyaçlarını koğuş arkadaşlarının yardımıyla karşılamaktadır. En son 17 Ocak'ta fenalaşmış koğuş arkadaşlarının ısrarıyla hastaneye kaldırılmıştır ve hiçbir şey yapılmadan hapishaneye geri gönderilmiştir. O günden sonra daha önceki şikayetlerine ek olarak kalp rahatsızlığı yaşamaya başlamıştır."

Yurtsever, yüzde 76 engelli olan Devrim Ayık'ın hapishanede yalnız yaşamasının ve tedavi olmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, yetkililere seslendi: "Devrim Ayık serbest bırakılsın."

Eylem, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tecrit işkencesine son", "Tedavi hakkı engellenemez", "Devrim ayık serbest bırakılsın" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.

HASTA MAHPUSLARA ÖZGÜRLÜK İNİSİYATİFİ: DENİZ ŞAHİN SERBEST BIRAKILSIN
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde, 281. eylemlerini gerçekleştirdi.

Bolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Deniz Şahin'in sağlık durumuna dikkat çekilen açıklamada, Şahin'in, karaciğerinde 4 cm büyüklüğünde kist bulunduğu kontrol için altı ayda bir hastaneye götürülmesi gerektiğini belirtildi. 
Aynı zamanda Şahin'in karaciğerinin büyüme, midesinde rahatsızlık gibi hastalıklarının da olduğu belirtilerek, hapishane koşullarında tedavisinin olamayacağı ifade edildi.

Bolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsakların bir ay dolmadan ikinci kez revire çıkarılmadıklarına dikkat çekilen açıklamada, bunun büyük sağlık problemlerine neden olduğu ifade edildi.

Sağlık sorunlarının ilerlememesi için zamanında tedavinin önemli olduğu belirtildi, Şahin'in serbest bırakılması istendi.