18 Mayıs 2024 Cumartesi

İHD: Basın özgürlüğü ve gazeteciler üzerindeki baskılara son verin

İHD İstanbul Şubesi, tüm zorluklarına rağmen otoriteye biat etmeden özgür basın faaliyetini sürdürmeye gayret eden gazetecilerin "çalışan gazeteciler" gününü kutladı, devlete, "basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskılara derhal son verme" çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. 

Açıklamada, "Basın özgürlüğü, halkın gerçekleri öğrenmesi, demokrasinin olmazsa olmazı ama Türkiye'de gazeteciler; güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorluklar ve bunun yanında yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor" denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve CHP'nin 2019 yılı için yayınladığı raporlarda yer alınan bilgilere yer verildi:

Türkiye'nin basın özgürlüğünde 180 ülke arasında, 157. sırada olduğunu hatırlatan İHD, 130 gazetecinin tutuklu olduğunu kaydetti. 700 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini de belirten İHD, gazetecilerin, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek haberleri ve yazıları nedeniyle "örgüt üyeliği", "örgüt propagandası" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" gibi değişik suçlamalarla karşı karşıya kaldıklarını, hedef gösterildiğini vurguladı. 

'GAZETECİLERLE DAYANIŞMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Açıklamada, şunlar belirtildi: "Türkiye'de, basın özgürlüğünden söz etmek zor, ancak insan hakları savunucuları olarak; basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve halkın gerçekleri bilme hakkını talep etmekten, bu özgürlükler için mücadele etmekten ve baskıya maruz bırakılan gazetecilerle dayanışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz."

DEVLETE ÇAĞRI: BASKILARA SON VERİN
Katledilen, kaybedilen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla ile anan İHD İstanul Şubesi, tüm zorluklarına rağmen otoriteye biat etmeden özgür basın faaliyetini sürdürmeye gayret eden gazetecilerin çalışan gazeteciler gününü kutladı, devlete de, "basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskılara derhal son verme" çağrısı yaptı.