21 Mayıs 2024 Salı

HTŞ ve Türkiye destekli SMO İdlib'de uzlaştı

Türkiye'nin desteklediği SMO'ya bağlı yüzlerce çete Suriye ordusuyla savaşmak üzere İdlib'e gönderdiğini duyurdu. İdlib, Türkiye'nin "terör listesi"nde bulunan Heyet Tahrir Şam'ın kontrolünde.

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) çetesi, İdlib'de Suriye ordusuna karşı savaşmak için uzlaşıya vardıklarını duyurdu.

Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon düzenlediği İdlib'in kontrolü büyük oranda halen El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam'ın elinde.

Türkiye, 31 Ağustos 2019 tarihinde Heyet Tahrir Şam'ı "terör örgütü listesi"ne almıştı.

BBC Türkçe'nin Enab Baladi adlı internet sitesine dayandırdığı haberine göre; SMO çetesinin yaklaşık bin savaşçını İdlib'in güneyine ve batısına yönlendirildi.

HTŞ'den yapılan açıklamada da operasyonların Halep'in güneyini de kapsadığını ve SMO'nun cephede ön saflarda savaşacağı belirtildi.

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bombaladığı Halep'in güneyindeki Zammar bölgesi, tarımın yapıldığı ve İdlib'in gıda ihtiyacının büyük oranda sağlandığı bölge.

Aynı zamanda Halep ve Şam arasındaki ulaşımı sağlayan kritik önemdeki M5 karayolunun üzerinde.

M5 karayolunun devamındaki Sarakib ve Maaret el Numan'da da Suriye ordusunun operasyonları son birkaç haftada yoğunluk kazanmış durumda.

Şam yönetimi, yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı tahmin edilen İdlib'i tamamen kontrol altına almak istiyor.