24 Kasım 2024 Pazar

Heyva Sor a Kurd, halkın sağlık sorunlarına çözüm oluyor

Heyva Sor a Kurd (Kürt Kızılayı), Girê Spîli göçmenlerin yaşadığı kampta uluslararası kuruluşların sağlık hizmetinin durması üzerine sağlık hizmeti vermeye başladı.

Türk devletinin 2019 yılında Serêkanîyê ve Girê Spî'yi işgali ardından Kuzey ve Doğu Suriye'nin başka kentlerine göçmek zorunda olan yaklaşık Girê Spîli bine yakın kişi, özerk yönetimin inşa ettiği kamplarda yaşamını sürdürüyor. Uluslararası kurumlara bağlı olan kuruluşlar kampa hizmet veriyordu. Bu kurumların, çalışmalarını durdurması nedeniyle halk çeşitli sağlık sorunlarıyla yüz yüze kaldı.

Son olarak Girê Spî göçmenlerinin yaşadığı kamp alanında uluslararası kuruluşlara bağlı olan bir örgütün sağlık hizmetlerini 4 ay boyunca durdurmasının ardından sağlık hizmetleri aksamaya, başladı. Kamp yönetimi, Heyva Sor a Kurd'a (Kürt Kızılayı) sağlık hizmeti için başvurdu.

Heyva Sor a Kurd, halkın taleplerini karşılayabilmek için geçici bir sağlık hizmeti başlattı. Heyva Sor a Kurd bünyesinde pratisyen bir doktor, bir hemşire, tıbbi danışman ve bir eczacıdan oluşan sağlık ekibi 3 ay boyunca kamp sakinlerine sağlık hizmeti verecek. Sağlık birimi aynı zamanda, annelere çocuk bakım eğitimi, ishal gibi salgın hastalıklara karşı önleyici tedbirlere ilişkin bilgilendirme hizmeti de yapacaklar.

Kamp Yönetimi Eşbaşkanı Ezîze Hesen'in ANHA'ya değerlendirmelerinde, "Sağlık hizmeti verilmesi yönündeki çağrılarımıza Heyva Sor a Kurd'a bağlı bir sağlık ekibi yanıt verdi. Bu durum, bir örgüte bağlı olan sağlık kuruluşundaki hizmetin durdurulması ve sağlık hizmetlerinin bundan olumsuz etkilenmesi sonrasında yaşandı" dedi.

Heyva Sor a Kurd bünyesinde çalışan Muna Eswed ise, göçmenler için sağlık hizmetleri yanı sıra halk sağlığı konusunda bulaşıcı hastalıklara karşı önleyici tedbirlere ilişkin bilgilendirme çalışması başlattıklarını belirtti.

Girê Spîli göçmenlerin yaşadığı kampta 2 sağlık kuruluşu bulunmakta; bunlardan biri uluslararası bir kuruma bağlı ve geçici olarak haftada 2 gün hizmet veriyordu. Söz konusu kuruluş 4 aydır hizmetlerini durdurmuş durumda. Diğer sağlık kuruluşu ise Özerk Yönetim'e bağlı. Bu kurumun ise Kuzey ve Doğu Suriye'ye uygulanan ambargoya bağlı olarak ilaç ve doktor eksiği bulunuyor. Bu nedenle bu kuruluş tıbbi danışmanlık ve acil müdahale sağlıyor.