18 Nisan 2024 Perşembe

HDP'nin EYT önergesi AKP-MHP tarafından reddedildi

HDP'nin binlerce emekçinin EYT ile gasp edilen hakları için verdiği önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), EYT'lilerle ilgili Meclis önergesi verdi. Önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
 
Binlerce emekçinin gasp edilen hakları için verdikleri mücadele sonucu yasal düzenleme aşamasına gelen EYT'de iktidarın yeni hak gaspları yaratma peşinde olduğuna işaret eden HDP, mağduriyetin giderilmesi için EYT'lilerin yanında olduğunu belirtti.

AKP-MHP iktidarının kazanımları seçim malzemesi haline getirdiğine işaret eden HDP, "Yıllardır hakları için mücadele veren EYT'lilerle omuz omuza mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi.

EYT yasa tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında önerge sunan HDP milletvekilleri, 8 Eylül 1999 tarihinden önce stajyerlik ve çıraklık yapanların EYT düzenlemesinden yararlanması ve emekli olmalarının sağlanmasını önerdi.

Önergede ayrıca şunlar yer aldı: "1999 Marmara depremi nedeniyle EYT miladının 31 Aralık 1999 olarak uygulanması; en düşük emekli maaşının 8 bin 500 TL olması; aylık bağlama oranının güncellenmesiyle emeklilerin aylıklarında iyileştirme sağlanması ve aylıklar arasındaki eşitsizliğin giderilmesi; emekli aylıklarındaki enflasyon kaybının karşılanması adına yüzde 30 olarak uygulanan refah payının yüzde 100'e çıkarılması."