14 Haziran 2024 Cuma

HDP'den ev içi şiddetin araştırılması talebi

Salgın dönemlerinde evde kalan kadınların, ev içi şidet tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden HDP Milletvekili Gülüm, Meclis araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, salgın döneminde sağlığı tehdit eden risklerin yanısıra kadın olmaktan kayaklı tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gülüm, bu tehlikelerin başında ev içi şiddet geldiğini söyledi ve evlere kapanmanın kadınlar açısından olası sonuçlarının değerlendirilmesi ve ev içi şiddet riskine ilişkin acil önlemler alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun evde, koca, baba, abi ve sevgili kadınların en yakınları tarafından işlendiğini hatırlatan Gülüm, "Evler aynı zamanda cinayetle sonuçlanmayan erkek şiddeti vakalarının en fazla yaşandığı yerler. Araştırmalar pandemiyle birlikte dünyanın pek çok ülkesinde ev içi şiddetin arttığını göstermektedir" dedi.

Basına yansıyan verilere göre Türkiye'de salgın tehdid ve önlemlerin başladığı günden bu yana erkek şiddetinin bilançosunun vahim boyutta olduğunu ifade eden Gülüm, 11 Mart'ı izleyen ilk yirmi gün içinde çoğunluğu evde olmak üzere 21 kadının erkekler tarafından katledildiğini söyledi. Gülüm, "Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'na salgın süresince gelen ihbarlarla kadına yönelik fiziksel şiddet yüzde 80, psikolojik şiddet yüzde 93, sığınak talebi yüzde 78 arttı. Çoğu kadının enformel, esnek ve güvencesiz çalıştığı göz önüne alındığında, salgın nedeniyle ilk işten çıkarılanların kadınlar olduğu öngörülebilir. Artan kadın işsizliği ve yoksulluğu, kadınları ekonomik olarak babaya, abiye, kocaya, sevgiliye bağımlı kılacaktır. Bu durum erkeğin kadın üzerinde uyguladığı ekonomik şiddeti artırırken kadınları uzun süre şiddet dolu bir evde yaşamaya mecbur bırakabilir" diye konuştu.

İnfaz Yasası'nda değişiklikler öngören kanun teklifi ile kadına yönelik şiddet uygulayan suç potansiyeli yüksek bir çok erkeğin salıverilerek evlerine gönderilecek olmasının, kanun teklifinin buna ilişkin ek bir tedbir öngörmemesininin erkek şiddetinin artmasına yol açacağının altıın çizen Gülüm, şöyle devam etti: "Kadınların yüksek can güvenliği riskine rağmen devlet tarafından tedbirler alınmamakta, tehlikenin ciddiyetinden kaçınılmaktadır. Evde kalmanın güvenli koşulları oluşturulmadan evde kalın söyleminin karşılığı, kadınların şiddet karşısında savunmasız bırakılmasıdır. Bu nedenle ev içi şiddet riskine ilişkin acil önlem alınması amacıyla bir araştırma komisyoun kurulmasını arz ve talep ederim."