5 Mayıs 2024 Pazar

HDP'den Bakan'a: En az 319 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi

HDP milletvekili Peköz, çalışırken yaşamını yitiren çocuklar ile mülteci çocuklara ilişkin hükümetin herhangi bir politikasının olup olmadığını sordu.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin 2018 raporuna göre; Türkiye’de resmi olmayan rakamlara göre 2 milyondan fazla çocuk işçi bulunuyor.  2013-2018 yılları arasında en az 319 çocuk işçi, çalışırken yaşamını yitirdi. 319 çocuğun 100’ü 14 yaş ve altında.  İçlerinde 29 mülteci/göçmen çocuk da bulunuyor.
 
HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, çocukların yaşadığı bu durumu Meclis gündemine taşıdı.
 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması için iki soru önergesi veren Peköz, 2019 yılı itibariyle Türkiye’de  kaç çocuk işçinin bulunduğunu sordu, istatistiklerin açıklanmasını istedi. Son 15 yıldaki çocuk işçi sayısının da açıklanmasını talep eden Peköz, şunları sordu:
"2018 yılında kaç çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden çocuk işçilerin; yaş, cinsiyet, çalıştığı sektör ve ile göre dağılımı nasıldır?
4+4+4 eğitim sistemi uygulamaya konulduğundan beri çocuk işçi sayısında nasıl bir değişim gözlenmiştir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2013-2017 yılları için 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı' hazırlamış, 2018 yılını 'Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı' ilan etmişti. Bu program dahilinde Bakanlığın yapmış olduğu çalışmalar nelerdir? Çocuk işçiliği ile mücadele etmek için hangi adımlar atılmıştır?
Sayısı yaklaşık 1,5 milyonu bulan stajyer, kursiyer ve çırak çocukların işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak/planlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?"
 
HDP milletvekili Peköz, 2019 yılı itibariyle kaç göçmen/mülteci çocuk işçi bulunduğunun açıklanmasını istedi. Peköz, "Bakanlığınızın verilerine göre; 2018 yılında kaç göçmen/mülteci çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden çocuk işçilerin; yaş, cinsiyet, çalıştığı sektör ve il’e göre dağılımı nasıldır? Bakanlığınızın göçmen/mülteci çocuk işçilerin çalışmasını/çalıştırılmasını engellemeye yönelik bir çalışması var mıdır?" diye sordu.